Collectie verrijkt met gemeentelijk erfgoed

Gemeente ruimt collectie op voor sloop raadhuis

De collectie lokale historische voorwerpen van de Historische Vereniging Moordrecht is onlangs verrijkt met enkele waardevolle items uit de erfgoedcollectie van de gemeente Zuidplas. Op woensdag 31 januari jl. droeg wethouder Daan de Haas, onder toeziend oog van de lokale pers, diverse oude voorwerpen over aan de drie historische verenigingen in de gemeente.

Aanleiding voor dit gebaar was de sloop van het gemeentehuis aan het Raadhuisplein in Nieuwerkerk a/d IJssel, dat plaats moet maken voor nieuwbouw.

‘Kruidnagelkoetsje’

De collectie bestond uit tekeningen, schilderijen en de meest uiteenlopende voorwerpen. De belangstelling van HVM-bestuurders Marijke Edel en Eef Oosterwijk ging vooral uit naar een fraaie kandelaar met het wapen van Moordrecht en een fietskoetsje (‘becak’) van kruidnagels. Het voorwerp was ooit in bezit van oud-burgemeester AndrĂ© Bonthuis en waarschijnlijk ooit geschonken vanuit de Molukse gemeenschap. Het ‘kruidnagelkoetsje’ sluit naadloos aan op het schaalmodel van een VOC-schip, ook van kruidnagel, dat de historische vereniging al in bezit heeft.

Nieuwe raadhuis medio 2016 klaar

Na de ontmanteling en sloop van het huidige raadhuis start bouwbedrijf Heembouw met de nieuwbouw op dezelfde locatie. Tot de opening van het nieuwe raadhuis, medio 2019, zijn de gemeentelijke diensten ondergebracht in kantorencomplex De Saffier aan de Kleinpolderlaan.

Historische Vereniging Moordrecht: overdracht erfgoedcollectie gemeente Zuidplas. Op de foto: Marijke Edel en Eef Oosterwijk.
Marijke Edel en Eef Oosterwijk poseren met enkele aanwinsten.
Historische Vereniging Moordrecht: overdracht erfgoedcollectie gemeente Zuidplas. Op de foto: Eef Oosterwijk.
Eef Oosterwijk toont het ‘kruidnagelkoetsje’.
Bekijk het korte YouTube-filmpje van de bijeenkomst in het raadhuis.