Het oorlogsdagboek van Johannes Spek

Bekijk de video op YouTube

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hield de Moordrechtse winkelier Johannes Jacobus Spek een dagboek bij. Hierin noteerde hij zijn ervaringen en waarnemingen van het oorlogsverloop in de jaren 1940-1945. Fragmenten uit het dagboek zijn te horen en te zien in een 4 minuten durende video op YouTube.

Johannes Spek (1904-1989) runde jarenlang een drukbezochte textielwinkel aan het Kerkplein, in het pand waar nu Kijk op Ogen is gevestigd. Het oorlogsdagboek dat hij bijhield is in handen van de Historische Vereniging Moordrecht.

Het document is inmiddels volledig onderzocht en beschreven door vrijwilligers van de vereniging. Jaap Waasdorp onderzocht de persoonsgegevens van Johannes Spek. Dirk Hoogerwaard verzorgde het bijpassende fotomateriaal. En Marijke Edel verwerkte fragmenten uit het dagboek tot een script, waarin de originele dagboekteksten worden afgewisseld met samenvattingen van Johannes Spek’s beschrijvingen van de oorlogsperiode.

Moordrecht: de textielwinkel van Spek aan het Kerkplein. In de oorlog hield Johannes Jacobus een oorlogsdagboek bij.
De textielwinkel van Spek aan het Kerkplein in de jaren ’60.

Op basis van het script vervaardigde videomaker/communicatie-adviseur Hans Heesterbeek een video met tekstfragmenten, afgewisseld met oude beelden van Moordrecht. Het dagboekproject was onderdeel van de 4 en 5 meiherdenking in de gemeente Zuidplas.

De video is vanaf 5 mei te bekijken op YouTube.