Van Mariagrot tot Beeldentuin

Gevarieerd februarinummer Moerdregt

Het was stil rond de historische vereniging de afgelopen maanden. Door corona konden (en kunnen) tal van activiteiten niet doorgaan. Achter de schermen werd echter keihard doorgewerkt aan een nieuwe Moerdregt. Het resultaat: een gevarieerd februarinummer met een keur aan boeiende verhalen: van de ‘Mariagrot’ aan het Oosteinde tot een schrijnend portret van het gezin van Anna van Dijkland: van haar 18 kinderen overleden er 10 voortijdig.

Processie naar de Mariagrot

Redacteur Jaap Waasdorp bezocht de voormalige zustertuin van Sint Johannes Onthoofding, op zoek naar de zg. Mariagrot. De tuin ligt achter het huidige activiteitencentrum De Schakel van Gemiva-SVG Groep aan het Oosteinde.

De zoektocht was geïnspireerd op het boekje ‘Herinnering van een Rooms jongetje’ van Han de Knegt, waarin deze terugblikt op zijn jeugd in Moordrecht. De schrijver vertelt daarin beeldend over de miniprocessies in mei naar een wit Mariabeeld in een soort replica van de Lourdesgrot.

De tuin ligt er nog steeds. En ook ‘de grot’ met het beeldje staat er nog. “Toch weer een historisch plekje gevonden in Moordrecht”, concludeert Jaap tevreden.

Moordrecht - Mariagrot - Lourdesgrot Sint Johannes Onthoofding, op zoek naar de zg. Mariagrot. De tuin ligt achter het huidige activiteitencentrum De Schakel van Gemiva-SVG Groep
Het beeldje van Maria in de ‘grot’ staat er nog steeds.

Evacuatie slachtoffers watersnoodramp

Eveneens van de hand van Jaap Waasdorp is het artikel over de avonturen van Cor van den Heuvel, die als dienstplichtig militair meehielp bij de evacuatie van slachtoffers van de watersnoodramp in 1953 op het eiland Tholen.

Het verhaal is gebaseerd op de brief die Cor destijds schreef aan zijn ouders. “Een citaat: “Een was zijn kind kwijt, de ander stond om z’n vee te gillen. Gek werd je ervan…”

Moordrechtenaar Cor van den Heuvel schrijft aan zijn ouders over zijn ervaringen tijdens de evacuatie van Tholen na de watersnoodramp van 1953.
De brief van Cor van den Heuvel aan zijn ouders. Klik op de foto te vergroten.

Kindersterfte in 19e eeuw

In de 19e eeuw haalden veel kinderen niet de volwassen leeftijd. Kindersterfte was heel ‘gewoon’, ook in Moordrecht. Henk van Kerkhof brengt die schrijnende situatie tot leven in een portret van het gezin van Anna van Dijkland en Johannes Verweij.

In hun kleine woning aan het Buurpad (nu Oost- en Westbuurtstraat) gaf Anna het leven aan 18 kinderen. 10 van hen overleden voortijdig. In 1995 overleed de laatste nakomeling van het kinderrijke gezin.

Historische Vereniging Moordrecht - gezin Anna van Dijkland en Johannes Verweij.
Anna van Dijkland in de deuropening van haar kleine woning aan het Buurpad.

Nieuwe getuigenissen Moordrechtse Indiëgangers

In het februarinummer ook een nieuw hoofdstuk over de Moordrechtse Indiëgangers. Na de verschijning van het gelijknamige themaboekje in 2019 dook de redactie in de wederwaardigheden van Cornelis Jan (Cor) Arreman, Bernardus Johannes (Ben) de Bruijn, Nicolaas (Nico) Hol, Pieter den Hollander, Frits Smink, Willem Hendrikus (Wim) Dekker, Zacharias Anthoinus Maria (George) van der Kaa, Dirk Jan (Dirk) van Hattum, Bertus Koolmees en Cornelus (Cor) Kasbergen.

Moordrechtse Indiëgangers: instructeur Cor Kasbergen op Java.
Cor Kasbergen diende als instructeur op Java.
Historische Vereniging Moordrecht - fotocollage Moordechtenaren op reis. Collage: Dirk Hoogerwaard.

Groeten aan Moordrecht

De middenpagina’s tonen een heerlijke fotocollage van Dirk Hoogerwaard met foto’s van Moordrechtenaren ‘op stap’ door de jaren heen. Met de bejaardenreis, de school, de club of met een ander leuk gezelschap. Gezellig hoor…

Historie Drost-IJserman Beeldentuin

HVM-voorzitter Marijke Edel schreef een verhaal over de historie van de tuin van het voormalige weeshuis aan het Westeinde, sinds 2020 het decor van de DIJ Beeldentuin. Het weeshuis werd in 1876 gebouwd in opdracht van de Stichting Drost-IJserman. Het parkje rond het pand bestond destijds onder meer een bloemen- en moestuin en fruitbomen. In 1961 kreeg het gebouw een nieuwe bestemming als rusthuis. Van 1976 tot 2010 deed het dienst als gemeentehuis en nu is het in gebruik als zorgvila.

De tuin rond het gebouw is al tientallen jaren openbaar toegankelijk. Op initiatief van de Milieuvereniging Zuidplas en de Historische Vereniging Moordrecht werd in 2020 de DIJ Beeldentuin geopend: 6 kunstobjecten die een markante episode in de Moordrechtse geschiedenis verbeelden.

DIJ Beeldentuin: wandeling langs de geschiedenis van Moordrecht.
De DIJ Beeldentuin: wandeling langs de geschiedenis van Moordrecht.

Lift naar Moordrecht

Een beeldend verslag in de Schoonhovensche Courant uit 1934 over een bezoek aan Moordrecht. Een onbekende verslaggever vertelt daarin over zijn waarnemingen tijdens een rit van Gouda naar Moordrecht met een handelsreiziger die hem een lift gaf. Rijdend over de smalle kronkelige IJsseldijk herinnert de verslaggever de ‘goeie oude tijd’, toen al het verkeer van Gouda naar Rotterdam nog over de dijk reed. “Met den nieuwen weg door den Zuidplaspolder is de gezelligheid grotendeels uit deze dorpen verdwenen.”

Historische Vereniging Moordrecht - Schielands Hoge Zeedijk tussen Gouda en Moordrecht.iëgangers in Oudheidkamer Het Weeshuis
Schielands Hoge Zeedijk tussen Gouda en Moordrecht in vroeger tijden. De bomen zijn later gerooid.

Ondergang van M.S. Moordrecht

Het februarinummer van Moerdregt sluit af met een artikel van HVM-lid Ben de Bruijn over de ondergang van het vrachtschip M.S. Moordrecht 3 in 1940. Het schip, in 1930 gebouwd door de werf van Phs. van Ommeren, maakte deel uit van een konvooi van de Verenigde Staten richting Spanje. 200 mijl uit de kust van Frankrijk werd ‘de Moordrecht 3’ getorpedeerd door een Duitse onderzeeër. Van de 29 opvarenden overleefden er slechts 4 de ramp.

Historische Vereniging Moordrecht: ondergang van M.S. Moordrecht.
M.S. Moordrecht.

Wilt u het magazine ontvangen? Word snel lid!

Wilt u voortaan geen verhaal meer missen? Word dan snel lid van de Historische Verenging Moordrecht. U ontvangt het magazine dan voortaan automatisch drie keer per jaar gratis in de bus.

> Lid worden