Het oktobernummer van Moerdregt is uit. Net als altijd staat het magazine weer vol boeiende artikelen over de geschiedenis van Moordrecht en persoonlijke herinneringen van (oud-)dorpsgenoten. Uiteraard ook veel aandacht voor de actie tegen de sloop van de Snelle Sluis. Een greep uit de onderwerpen in de nieuwe Moerdregt:
‘Moerdregts Roem van Toen’
De vaste fotorubriek ‘Moerdregts Roem van Toen’ toont een foto uit de jaren ’50 van drie geheide Moordrechtenaren die het rustige dorpsleven in die jaren opschrikten met het gebulder van hun motoren. Op de foto staan de heren in vol motorornaat klaar voor vertrek naar hun vakantiebestemming.
Actie behoud van de Snelle Sluis
Bestuurslid Eef Oosterwijk praat de lezer bij over de laatste ontwikkelingen rond de actie voor behoud van de Snelle Sluis. Met de petitie en andere actiemiddelen heeft de Historische Vereniging Moordrecht de dreigende sloop op de kaart gezet bij de bevolking en de instanties. “We hopen dat er nu niet meer wordt weggekeken, maar dat er een volwassen discussie op gang komt”, aldus het bestuur.
Sluis gebouwd door Nieuwerkerker
De Snelle Sluis werd in de 19e eeuw gebouwd door Nieuwerkerker Gerrit Keij, naar een ontwerp van Jan Anne Beijerinck, die alle sluizen rond de Zuidplas had ontworpen. Adri den Boer wijdt een artikel aan de bouwer, aan wie we het nu bedreigde monument hebben te danken.
Jan Buijs, hoofd der openbare school
In 1887 volgde Rotterdammer Jan Buijs de legendarische Gerrit (‘Meester’) Lalleman op als hoofd van de oude Openbare Lagere School in de schaduw van de Hervormde Kerk. In Moerdregt verhaalt familielid Gerrit Verkerk over het bewogen leven van de hoofdonderwijzer, die in 1944 overleed in Dordrecht.
Moordrecht in de 20ste eeuw door ogen van Leen van Gent
Jaap Waasdorp haalt met de 89-jarige Leen van Gent herinneringen op aan het leven in het Moordrecht van de 20ste eeuw: de crisisjaren, de oorlog, het voetbal en niet te vergeten zijn vader, de ‘rode’ wethouder Bas van Gent… alles passeert de revue in dit uitgebreide artikel.
Tentoonstelling Moordrechtse basisscholen
Oudheidkamer Het Weeshuis is de komende maanden gewijd aan de Moordrechtse basisscholen. De ruimte onder het voormalige weeshuis/raadhuis aan het Westeinde staat en hangt vol met oude schoolfoto’s en oud lesmateriaal. De expositie is elke tweede zaterdag van de maand te bezichtigen tussen 13.30 en 16.30 uur.
‘De turfstekers van de Zuidplas’
Adri de Boer bespreekt het boek ‘De turfstekers van de Zuidplas’ van Elly van Gelderen-Kasbergen. Aan de hand van de wederwaardigheden van de fictieve turfschipper Akerboom en zijn gezin schetst de schrijfster een getrouw beeld van het harde bestaan in het drassige Zuidplasgebied van de 18e eeuw.
Leden van de Historische Vereniging Moordrecht krijgen Moerdregt elk kwartaal toegestuurd. Wilt u het historische tijdschrift voortaan ook ontvangen? Word dan snel lid!
IK WORD LID