Historische Vereniging Moordrecht - logo
Historische Vereniging Moordrecht - logo

Uitgebreide collectie voorwerpen, kunstwerken en documenten

Oudheidkamer ‘Het Weeshuis’ is de thuisbasis van de Historische Vereniging Moordrecht. Het verenigingsbestuur vergadert hier tussen een uitgebreide collectie voorwerpen, kunstwerken, boeken, tijdschriften, kranten en andere documenten uit de geschiedenis van Moordrecht. De collectie wordt beheerd door Jaap Waasdorp, namens het bestuur van de vereniging.

Bezoekers kunnen de collectie elke tweede zaterdag van de maand van 13:30 uur tot 16:30 uur bezichtigen. De toegang is gratis, maar een gift is uiteraard van harte welkom.

Historische Vereniging Moordrecht - Oudheidkamer
U bent elke 2e zaterdag van de maand van harte welkom.

Geschiedenis van de collectie

Stichting ‘t Ambachtshuis

In 1953 besloot de gemeente Moordrecht het pand Dorpsstraat 60 te verhuren aan de Stichting ‘t Ambachtshuis (SAM), de voorloper van de Historische Vereniging Moordrecht (HVM). De stichting kreeg ook subsidie voor de verbouwing van het pand en de exploitatie van een museum.

In de jaren ’50 was de gemeente zeer actief met het verzamelen van voorwerpen voor het museum. In 1957 waren er zelfs plannen voor een openluchtmuseum met een touwbaan. Men vreesde namelijk dat binnen 25 jaar de touwbanen uit het dorpsbeeld zouden zijn verdwenen. Van een openluchtmuseum kwam het niet, maar in het Ambachtshuis ging men onder leiding van juffrouw Bernsen actief aan de slag met het maken van tentoonstellingen.

Historische Vereniging Moordrecht

In 1980 werd het museum opgeheven. Maar nog jaren daarna ontving de inmiddels ‘slapende’ stichting regelmatig schenkingen. Na de oprichting van de Historische Vereniging Moordrecht in 1993 nam deze het beheer van de SAM-collectie over. In 2011 werd Stichting ‘t Ambachtshuis opgeheven.

De historische vereniging bewaarde de collectie aanvankelijk nog in het Ambachtshuis, maar ging samen met de gemeente op zoek naar een andere geschikte opstellingsruimte. Die werd uiteindelijk in 2014 gevonden in het souterrain van het voormalige oude gemeentehuis (nu zorgvilla Vivere) aan het Westeinde 1.

De nieuwe archiverings-, expositieruimte en ontvangstruimte werd op 12 september 2014 op feestelijke wijze geopend door oud-secretaris en erelid Chris van Gennep (†).

Geopend: elke 2e zaterdag van de maand van 13:30 tot 16:30 uur.

Oudheidkamer Het Weeshuis
Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht
De ingang is achterom.

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht
Historische Vereniging Moordrecht - logo

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).