Zaterdag 10 september: Open Monumentendag

Bekijk de nieuwe expositie Moordrechtse middenstanders

Zaterdag 10 september is Nationale Monumentendag. Traditioneel zetten monumenten in het hele land die dag hun deuren open voor bezoekers. In Moordrecht wordt Open Monumentendag gevierd met activiteiten in en rond Oudheidkamer Het Weeshuis aan het Westeinde en een carillonconcert in de Dorpskerk.

Expositie Moordrechtse winkeliers

De oudheidkamer is het museum voor lokaal erfgoed van Moordrecht. U kunt er voorwerpen, foto’s en documenten bekijken uit het verre en nabije verleden van het dorp, waaronder een touwbaan en interessante archeologische vondsten, zoals een 17de eeuwse papkom van slibaardewerk.

Ook organiseert de Historische Vereniging Moordrecht er langlopende exposities rond speciale thema’s. Momenteel loopt er een nieuwe nostalgische tentoonstelling met voorwerpen en foto’s van Moordrechtse winkeliers en andere middenstanders. Kinderen kunnen er snoepjes kopen die ze zelf mogen afwegen op een oude weegschaal.

Moordrechtse middenstanders aan de Oost Buurtstraat in de jaren ’60. Links de zuivelwinkel van Gerard Segers, in het midden de kruidenierswinkel van Frans Kok en rechts het opslagpand van café De Harmonie van Piet Geleedts.
17e eeuwse papkom van slibaardewerk.

Adres en openingstijden

Op 10 september is de oudheidkamer open van 10 tot 16.30 uur. De toegang is gratis. Kunt u niet die dag? De oudheidkamer is elke tweede zaterdag van de maand te bezoeken van 13.30 tot 16.30 uur. 

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).

> Meer over de oudheidkamer leest u hier

Wandelen door de DIJ Beeldentuin

Maak bij uw bezoek vooral ook even een wandeling door de DIJ Beeldentuin in het park achter de oudheidkamer. De fraaie kunstobjecten verbeelden historische personen, gebeurtenissen en activiteiten uit de geschiedenis van het dorp. Als u met uw smartphone de QR-codes bij de objecten scant, krijgt u online een beschrijving te zien van het betreffende object en de bijbehorende geschiedenis. De beeldentuin is altijd vrij toegankelijk.

> Meer over de DIJ Beeldentuin leest u hier.

Wandel door de DIJ Beeldentuin tjdens Open Monumentendag 2021 in Moordrecht.
In de beeldentuinstaan 6 objecten die episodes uit de Moordrechtse historie verbeelden, zoals het tijdperk van de Snelle Sluis.

Activiteiten in Gouderak en Nieuwerkerk

Ook in de andere plaatsen rond de Hollandsche IJssel zijn er tijdens Open Monumentdag diverse historische locaties te bezichtigen.

In Gouderak zijn dat:
– het Gemaal aan de Kattendijk
– de Nederlands Hervormde Kerk in de dorpskern
– de Graanmaalderij aan het Middelblok

In Nieuwerkerk aan den IJssel:
– de oude steenovens van ‘Klein Hitland’ aan de IJsseldijk
– molen ‘Windlust’ bij Kortenoord
– de oudheidkamer in hoeve ‘Nooit Gedacht’ aan de ‘s-Gravenweg 6A
– de Nederlands Hervormde Kerk in het oude dorp
– steenoven ‘De Olifant’ aan de Groenendijk 311

Per historisch schip of oldtimer bus

Tijdens Open Monumentendag kunt u de deelnemende plaatsen langs de Hollandsche IJssel aandoen per historisch schip. De antieke boten leggen aan bij Gouderak, Nieuwerkerk aan den IJssel, Ouderkerk aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel. Ook rijden er twee oldtimer-bussen de hele dag door langs diverse historische locaties.

Alles over de activiteiten tijdens Open Monumentendag in Moordrecht, Gouderak, Nieuwerkerk, Ouderkerk en Krimpen a/d/ IJssel en de opstaptijden en routes van de boten en bussen leest u in de speciale informatiefolder. 

> Bekijk en download de pdf van de informatiefolder

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht