Monumentendag in teken van iconen en symbolen

Zaterdag 10 september is het weer Open Monumentendag. Voor de 30ste keer op rij zetten ook bekende monumenten in Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel hun deuren open voor het publiek. In de Hervormde Kerk aan het Kerkplein geeft de Historische Vereniging Moordrecht van 10 tot 16 uur acte de présence met o.a. een minipresentatie over de Snelle Sluis. Tegelijkertijd start in Oudheidkamer Het Weeshuis aan het Westeinde de nieuwe expositie over de Moordrechtse basisscholen.

Open monumenten in Moordrecht

Dit jaar staat de monumentendag in het teken van het thema ‘iconen en symbolen’. De monumenten die u zaterdag kunt bezoeken, zijn de Rooms-Katholieke kerk van de Johannes’ Onthoofding aan het Oosteinde 23, de Hervormde Kerk aan het Kerkplein en de grafkelder van de familie Drost-IJserman aan het Westeinde, schuin tegenover het voormalige weeshuis. In de Rooms-Katholieke kerk zijn diverse oude objecten en symbolen over christelijke rituelen en tradities te zien. De Hervormde Kerk wijdt zaterdag een speciale tentoonstelling aan iconen uit de omgeving. Rond de kerk vindt ook de braderie plaats.

Open Monumentendag 2016 staat in het teken van iconen en symbolen.
Open Monumentendag 2015: zicht op de activiteiten op het Kerkplein (foto: Omroep Zuidplas).

Ook twee fiets- en wandelroutes

Net als in voorgaande jaren zijn er ook weer enkele fiets/wandelroutes uitgezet. Eén daarvan voert vanaf de Bernhardbrug over de Westringdijk langs de met sloop bedreigde Snelle Sluis (over iconen gesproken!) richting het Abraham Kroezegemaal. Bij het gemaal voert de route vervolgens langs de Schielands Hoge Zeedijk weer terug naar Moordrecht, waarbij ook andere Moordrechtse ‘symbolen’ worden aangedaan, zoals de voormalige watertoren, de Waal en het voormalige weeshuis/gemeentehuis. De andere route leidt u langs de vele monumenten aan de Dorpsstraat.

Maquette van gebied rond Snelle Sluis

Als u zaterdag toch op het Kerkplein bent, vergeet dan vooral niet in de kerk ook even de stand aan te doen van de Historische Vereniging Moordrecht. Alleen al de speciaal voor monumentendag door Dick van Vliet gemaakte maquette van het gebied rond de Snelle Sluis maakt uw bezoek aan onze stand de moeite meer dan waard!

Expositie Moordrechtse basischolen

Druk wordt het zaterdag ongetwijfeld ook in Oudheidkamer Het Weeshuis aan het Westeinde tijdens de expositie van oude foto’s en voorwerpen uit de Moordrechtse basisscholen en de touwbaan-demonstratie van Bert Bouthoorn. In de oudkamer liggen ook folders van de Open Monumentendag klaar, die u gratis kunt meenemen.

> naar het artikel

Open Monumentendag 2016: maquette Snelle Sluis.
Speciaal voor Open Monumendag vervaardigde Dick van Vliet een maquette van de Snelle Sluis en omgeving.

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht