‘Kunstwerken Jozefschool bewaren voor nageslacht’

Schoolgebouw Leliestraat moet wijken voor woningbouw

Met de voorgenomen afbraak van de Jozefschool aan de Leliestraat dreigen ook twee kunstwerken te verdwijnen. In een brief verzoekt aan de Historische Vereniging Moordrecht het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zuidplas de kunstwerken een nieuwe plek te geven, bijvoorbeeld in de nieuwe brede school Het Turfschip aan de Middelweg.

Schoolgebouw moet wijken voor woningen

Sinds de verhuizing van de Jozefschool naar Het Turfschip staat het gebouw van de Jozefschool leeg. De gemeente bereidt nu een bestemmingsplan voor dat de weg vrijmaakt voor sloop van de school en de bouw van 12 nieuwe woningen op deze locatie naast de ijsbaan. In de brief maakt de historische vereniging het gemeentebestuur attent op het grote belang om de kunstwerken in de gevels van het schoolgebouw voor het nageslacht te bewaren.

Wandreliëf van Marian Gobius

Het belangrijkste kunstwerk is een wandreliëf van spelende kinderen, gemaakt door de bekende beeldhouwster Marian Gobius (1910-1994). Het reliëf werd in 1971 onthuld door toenmalig burgemeester H.C. Vermaat bij de opening van de school. Gobius tekende ook voor andere bekende beeldhouwwerken, waaronder een buste van Jean Monnet, grondlegger van de EG (de huidige Europese Unie), in het Vredespaleis in Den Haag.

Wandreliëf van spelende kinderen, gemaakt door Marian Gobius.

Wandsteen met kindertekening

Het andere werk betreft een keramisch wandsteentje met een kindertekening dat in 1999 werd geplaatst door voorzitter Han Blonk van het schoolbestuur, ter gelegenheid van de uitbreiding van het schoolgebouw. Ook deze wandsteen verdient het volgens de historische vereniging bewaard te blijven als historisch document van de geschiedenis van de school.

Wandsteen met kindertekening.

Meeverhuizen naar Het Turfschip

De vereniging ziet de werken het liefst verhuizen naar Het Turfschip, in het kielzog van de Jozefschool. Als daar voor de kleine wandsteen geen plaats is, is ze ook graag bereid deze een plek te geven in de eigen oudheidkamer aan het Westeinde, waar momenteel een expositie loopt over de Moordrechtse basisscholen.

Over het behoud van de kunstwerken van de Jozefschool werd HVM-secretaris Eef Oosterwijk recent geïnterviewd door Omroep Zuidplas.

Beluister het interview:

[sc_embed_player_template1 fileurl=”https://www.historischeverenigingmoordrecht.nl/wp-content/uploads/2016/11/Interview-eef-Oosterwijk-mbt-Jozefschool.mp3″]

 

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht