‘Doorbreek impasse rond Snelle Sluis!’

HVM roept gemeente en waterschap op tot actie

De discussie over de geplande sloop van de Snelle Sluis lijkt te verzanden in een spelletje zwartepieten. Instanties schuiven het initiatief steeds naar elkaar door en niemand durft echt het voortouw te nemen. In een poging deze impasse te doorbreken, roept de Historische Vereniging Moordrecht de gemeenteraadsleden van Zuidplas en de bestuursleden van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard op eindelijk in actie te komen.

Grote historische waarde

Zoals bekend wil het waterschap de sluis slopen, omdat hij niet meer in gebruik is. De historische vereniging wil dat verhinderen en ijvert voor behoud en restauratie van het 19e eeuwse waterwerk vanwege zijn grote historische waarde. Hierover heeft het HVM-bestuur de afgelopen maanden diverse gesprekken gevoerd met het waterschap, de gemeente en de provincie.

Gesprekken hebben niets opgeleverd

Deze gesprekken hebben tot dusver niets opgeleverd. Het waterschap blijft bij zijn sloopplannen. De gemeente zet de Snelle Sluis niet op de gemeentelijke monumentenlijst, omdat het hoogheemraadschap dat niet wil. En op haar beurt kan de provincie zonder die monumentale status niets doen, waarmee we dus weer terug zijn bij af. “Men wil alleen maar ‘iets’ doen als er ‘ergens’ geld vandaan komt”, aldus de brief.

Van kastje naar muur

De historische vereniging stoort zich aan de weinig doortastende houding van de verantwoordelijke instanties. “Iedereen heeft het over het gebrek aan binding tussen politiek en maatschappij. Wij doen nu een poging om mee te denken, om de verbinding te leggen tussen maatschappij en politiek. Wij geven zelfs aan dat als de sluis gerestaureerd is, we er een (gedeelde) zorg voor willen dragen. Maar nee, we worden van het kastje naar de muur gestuurd.”

Men wil alleen maar ‘iets’ doen als er ‘ergens’ geld vandaan komt… (foto Jaap Reijm).
De AD-edities Groene Hart en Oost wijdden vrijdag 2 december ruimschoots aandacht aan de oproep van de vereniging (klik op de foto om het artikel te lezen – bestandsgrootte 300kb).

‘Kom in beweging’

Het HVM-bestuur sluit de brief af met: “Kortom raads- en bestuursleden: kom in beweging, jullie hebben het roer in handen. Gebruik dit roer om op het behoud van de Snelle Sluis aan te sturen. Doorbreek de impasse rond de Snelle Sluis! We vertrouwen op jullie als onze volksvertegenwoordigers.”

> Beluister ook het interview over de Snelle Sluis met HVM-voorzitter Marijke Edel op Omroep Zuidplas

De petitie tegen de sloop nog niet getekend? Doe dat dan nu. Hoe meer ondertekenaars, hoe beter ze naar ons luisteren!

Petitie ‘Red de Snelle Sluis’

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht