HVM adviseert ‘sobere restauratie’ Snelle Sluis

‘Instanties moeten verantwoordelijkheid nemen na 30 jaar verwaarlozing’

De Historische Vereniging Moordrecht heeft de verantwoordelijke instanties per brief een helder stappenplan voorgelegd voor het behoud en de restauratie van de Snelle Sluis. Zoals bekend wil het Hoograadschap van Schieland en de Krimpenerwaard het in slechte staat verkerende watermonument slopen, omdat de kosten van restauratie te hoog zouden zijn.

Sluis weer in veilige oude staat brengen

In samenspraak met sluizenexperts ir. Jan Arends en Hans Verwey, die de HVM bijstaan, stelt de historische vereniging het Hoogheemraadschap, de Gemeente Zuidplas en de Provincie Zuid-Holland voor de sluis te restaureren volgens de ‘minimumvariant/plus’; een sobere opknapbeurt, waarbij de slechte delen en lelijke reparaties en toevoegingen van het monument worden gesloopt en de sluis weer in veilige en goede oude staat wordt teruggebracht.

Latere uitbreidingen

Eventuele latere uitbreidingen, zoals het ophangen van sluisdeuren, kunnen tezijnertijd wellicht uit particuliere fondsenwerving kunnen worden bekostigd, aldus de historische vereniging. Een andere optie is dat de sluis (en dus ook de onderhoudskosten ervan) wordt overgedragen aan bijvoorbeeld de Nationale Monumenten Organisatie.

Slechte delen en lelijke toevoegingen slopen en de sluis weer in veilige oude staat terugbrengen…

Kosten per saldo: € 400.000,-

De kosten van de ‘minimale’ restauratie bedragen € 600.000,-. Maar omdat de sloop van de sluis ook geld zou kosten (€ 200.000,-), gaat het per saldo om een bedrag € 400.000,-. HVM: “Dertig jaar lang is er niets structureels gedaan aan de sluis. Het is daarom billijk dat de kosten van een minimumrestauratie worden bekostigd door de overheden, te weten het Hoogheemraadschap, de Provincie en de Gemeente Zuidplas.”

De brief besluit met de woorden:

“Wij verwachten dat de overheidsinstanties het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de Gemeente Zuidplas en de Provincie Zuid-Holland na dertig jaar hun verantwoordelijkheid zullen nemen door gezamenlijk een restauratietraject verder uit te werken, zodat de Snelle Sluis behouden kan blijven.”

> Lees de hele brief (pdf – 858kb)) 

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht