‘Dit is ook een prijs voor Moordrecht’

AD pakt uit over heldhaftig domineesechtpaar Kalkman

Het Algemeen Dagblad pakte woensdag 10 januari jl. uit met maar liefst 2 pagina’s over het eerbetoon voor het Moordrechtse domineesechtpaar Kalkman. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood het echtpaar onderdak aan een Joodse onderduikster.

In het artikel met vele foto’s staat journalist Peter Schilthuizen uitgebreid stil bij het heldhafige optreden van het echtpaar en de sleutelrol van Moerdregt-redacteur Henk van Kerkhof in de aanloop naar de toekenning van de postume Israëlische onderscheiding. De Israëlische organisatie Yad Vashem beloont het moedige optreden van Dirk Pieter en Klaasje Kalkman met de eretitel ‘Righteous among the Nations’ (Rechtvaardige onder de volkeren).

Rapport levert overtuigend bewijs

Het AD-artikel is gebaseerd op het 111 pagina’s tellende onderzoeksrapport over de oorlogsjaren van het domineesechtpaar en een interview met Henk van Kerkhof. De Moerdregt-redacteur was in deze zaak gedoken op verzoek van achterkleinzoon Matthew Kalkman. Bij zijn speurwerk kreeg Henk hulp van mede-redacteur Jaap Waasdorp.

Henks rapport leverde het overtuigende bewijs dat het echtpaar Kalkman in de jaren 1942-1945 daadwerkelijk met gevaar voor eigen leven onderdak had geboden aan de Joodse onderduikster Catharina Six tot Oterleek-Kuijper.

Hoofdrol voor Henk van Kerkhof in het AD-artikel (pdf).
Leesbare-tekstversie van het artikel (pdf).

Uitreiking in ambassade in Toronto

De Canadese nabestaanden van het domineesechtpaar krijgen de medaille en de bijbehorende oorkonde komend jaar uitgereikt tijdens een officiële ceremonie in de Israëlische ambassade in Toronto. De namen van Dirk Pieter en Klaasje Kalkman worden vereeuwigd in ‘Muur van Eer’ in het Yad Vashem holocaust-herinneringscentrum te Jeruzalem.

Volgens de AD-journalist kwam het mooiste compliment uit de mond van een kleindochter van dominee Kalkman. Zij zei: “Eigenlijk is dit ook een prijs voor Moordrecht. Het hele dorp wist ervan (de onderduik) en ze hebben gewoon gezwegen.”

Lees ook de eerdere artikelen over dit onderwerp:

Speurtocht naar bewijzen voor heldendaad

HVM levert bewijs voor heldenmoed

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht