Jan Rensen postuum benoemd tot erelid

‘Een diplomatieke, praktische en integere man’

Jan Rensen is postuum benoemd tot erelid van de Historische Vereniging Moordrecht. Onze oud-penningmeester overleed vrijdag 15 juli jl. op 85-jarige leeftijd. De benoeming tot erelid werd vrijdag 22 juli bekendgemaakt tijdens de drukbezochte uitvaartdienst in de aula van crematorium IJsselhof in Gouda.

Bestuurslid van het eerste uur

Jan Rensen was geboren en getogen in Amsterdam. Vanaf de jaren ’70 woonde hij in Moordrecht, waar hij van meet af aan zeer actief was in het Moordrechtse verenigingsleven. Zo was hij jarenlang penningmeester van de Tennisvereniging Moordrecht en de Historische Vereniging Moordrecht (HVM). Het penningmeesterschap van de historische vereniging bekleedde Jan vanaf de oprichting in 1993 tot kort voor zijn overlijden.

Penningmeester Jan Rensen van de Historische Vereniging Moordrecht is op 15 juli 2022 overleden. Hij werd 85 jaar.
Een harde werker die graag de handen uit de mouwen stak, zoals hier (geheel rechts) bij de aanbieding van de petitie tegen de sloop van de Snelle Sluis in het gemeentehuis van Zuidplas.
Penningmeester Jan Rensen van de Historische Vereniging Moordrecht is op 15 juli 2022 overleden. Hij werd 85 jaar.
“Wij herdenken hem als een diplomatieke, praktische en integere man.” Jan Rensen 1937 – 2022.

Handen uit de mouwen

Het bestuur wilde Jan Rensen al bij leven tot erelid benoemen, maar omdat hij nog officieel in het bestuur zat was dat niet mogelijk. Bestuursleden kunnen namelijk geen erelid worden. In zijn toespraak tijdens de uitvaartdienst herinnerde oud HVM-bestuurslid en erelid Johan Verboom Jan Rensen zich als een harde werker die graag de handen uit de mouwen stak. “Zo was hij altijd als eerste bij de ledenvergadering om alles te checken en de muntjes uit te delen.”

Zuinigheid met vlijt

Als penningmeester waakte Jan Rensen streng over de verenigingskas. “Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen, was zijn motto”, aldus Johan Verboom. “Jan wilde niet afhankelijk zijn van subsidies en vond dat de vereniging zelf rond moest kunnen komen om zelfstandig te kunnen zijn. Zuinig zijn kan op vele manieren. En al die manieren kende hij. Zo kocht hij postzegels vooraf in en schafte hij de postbus af. De post kon toch ook door zijn eigen brievenbus? Dankzij zijn spaarzaamheid kon de vereniging goed investeren in de inrichting van de oudheidkamer en het jubileumfeest ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan.”

Een echte ‘regelaar’

Jan was een echte ‘regelaar’. Johan Verboom: “Ook zijn eigen vervanging als penningmeester had hij zorgvuldig geregeld. Maar omdat hij het besturen niet kon loslaten is het erelidmaatschap er bij leven niet van gekomen. Daarom benoemt het bestuur Jan bij deze postuum tot erelid voor zijn tomeloze inzet voor de vereniging. Wij herdenken hem hiermee als diplomatieke, praktische en integere man.”

De functie van penningmeester is overgenomen door Ad Eegdeman.

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht