Moordrechtenaren van Mars

In het juni-nummer van Moerdregt

Het juni-nummer van Moerdregt opent met een verrassend artikel over de Moordrechtse nakomelingen van bemanningsleden van het 18e eeuwse oorlogsschip de Mars. Dankzij grondig stamboomonderzoek konden diverse afstammelingen worden achterhaald, van wie sommigen nog steeds in het dorp wonen.

In deze Moerdregt:

  • Moordrechtenaren komen van Mars – deel 1
  • Geertruij Burggraaf en haar Wolvers-nakomelingen
  • Boerderijen van schilder J. Chr. van Zuylen
  • Van Zuylen in Moerdregt van Toen
  • Horeca-ondernemer Willem de Jong
  • De grutterij aan de Dorpsstraat
  • Verzetsschaal terug naar Moordrecht
  • Jaarverslag 2021
Gravure van de inname van Sint Eustatius door de Engelsen in 1781.

Aart van den Hoek en Jacob Krook

In 1780 begeleidde het Rotterdamse oorlogsschip Mars enkele koopvaardijschepen in het Caribisch gebied. Bij de thuisreis werd het schip overmeesterd door Engelse oorlogsschepen, waarbij de bemanning gevangen werd genomen. Onder hen bevond zich ene Aart van den Hoek.

Huidige afstammelingen van deze Moordrechtenaar zijn niet bekend. Van enkele andere opvarenden konden de nakomelingen wel worden achterhaald, onder wie ene Jacob Krook uit Woubrugge.

Diverse bekende Moordrechtse families

In het artikel (deel 1) ontrafelt redacteur Henk van Kerkhof de stamboom van Jacob Krook tot de huidige tijd. Daarbij stuitte hij op bekende Moordrechtse namen als de families Frederiks (onder wie de bekende voetballer Piet Frederiks), Terlouw, Burggraaf, Eikelenboom en Wolvers. Over de laatste familie schreef Gijsbert Wolvers een apart artikel in Moerdregt.

Vertrouwde Moordrechtse namen als IJsselstijn, De Bruin, Boere, Vermeer, Blom en Boer stammen af van een ander bemanningslid van de Mars: Gouwenaar Dirk van der Burg. Henk van Kerkhof baseerde zijn onthullende artikel op het boek ‘De laatste reis van de Mars’ en het stamboomonderzoek door HVM-lid Rob van der Weijde.

Als voetballer bracht Piet Frederiks het tot het Nederlands amateurelftal.
Lena Burggraaf (1905-1985) woonde aan de Vliet op de hoek van de huidige Vlietstraat en Schielandstraat.

Boerderijschilder Jo van Zuylen

Onlangs ontving de Historische vereniging een sfeervol schilderij van de boerderij van Adri Verstoep aan de Vierde Tochtweg in Moordrecht. Het was geschilderd door J. Chr. (Jo) van Zuylen uit Zevenhuizen (1897-1969). In Moerdregt beschrijft Eef Oosterwijk het leven van de schilder, die vooral bekend is van zijn boerderijschilderijen. Het werk met de Moordrechtse boerderij is prachtig afgebeeld als middenplaat.

Horeca-ondernemer Willem de Jong

Michel Vink dook in het levensverhaal van de bekende Moordrechtse horeca-ondernemer Willem de Jong (1950). De Rotterdammer runde vanaf de jaren ’80 respectievelijk de cafés De Harmonie en Het Posthuis aan de Dorpsstraat en restaurant Ons Dorp (later Het Smaakhuis, samen met partner Anja Woordmeijer) aan de Kerklaan. In 2022 moest De Jong zijn horecaloopbaan om gezondheidsredenen opgeven.

Adri Verstoep bij het door haar geschonken schilderij.
Willem de Jong (met wit overhemd) achter de bar in café De Harmonie in 1985.

Grutterij aan de Dorpsstraat

Van 1732 tot 1957 was in pand Dorpsstraat 46 een grutterij gevestigd. In Moerdregt beschrijven Jaap Waasdorp en Paulus Steenkamp de geschiedenis van de kruidenierswinkel, die door de jaren heen werd bestierd door de families Van Oostenburg, Ottelander, Overeijnder en Bongers. Na het overlijden van Pieter Bongers maakte de grutterij in 1957 plaats voor de bloemenzaak van Wim de Bruin, later gevolgd door een reisbureau. Het pand wordt nu verbouwd tot woonhuis.

4 mei-herdenking in de Dorpskerk

In Moerdregt ook een kort verslag van de 4 mei-bijeenkomst in de Dorpskerk. Het theatergezelschap ‘Theater voor Iedereen’ speelde die avond het aangrijpende verhaal van de Moordrechtse verzetsstrijders Wim en Sien Sprenger. De interesse was zo groot dat de dorpskerk helemaal vol was. Na afloop schonk hun zoon als dank de verzetsschaal, die zijn vader had gekregen, terug aan de Moordrechtse gemeenschap.

Het juni-nummer besluit met een overzicht van het jaarverslag 2022.

De grutterij aan de Dorpsstraat in 1946.
Popkoor Prestige en Theater voor Iedereen tijdens de voorstelling op 4 mei.

Wilt u voortaan geen verhaal meer missen? Word dan snel lid van de Historische Verenging Moordrecht. U ontvangt het magazine dan voortaan automatisch drie keer per jaar gratis in de bus.

> Lid worden

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht