Herinnering aan oorlog levend houden

Dagboek van een Moordrechtse dwangarbeider

Door het verstrijken van de jaren en het overlijden van Moordrechtenaren die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt verdwijnen ook de levende herinneringen aan die heftige periode. Daarom staat Moerdregt met enige regelmaat stil bij de oorlogsjaren in Moordrecht, die zo’n grote impact had op het dorpsleven. Deze keer met de ervaringen van Leendert Oosterom als dwangarbeider in Duitsland.

Eveneens in dit nummer:

  • Moerdregt van Toen en Nu: de watertoren
  • De memoires van Arie Blom
  • Op de raadplaat: een beiaardautomaat
In kamp Basdorf bij Berlijn woonden de dwangarbeiders die werkten in de nabijgelegen Bramo-vliegtuigfabriek. Inzet: Leendert Oosterom.
In kamp Basdorf bij Berlijn woonden de dwangarbeiders die werkten in de nabijgelegen Bramo-vliegtuigfabriek. Inzet: Leendert Oosterom.

Weggevoerd voor de Arbeitseinsatz

Moerdregt opent met het indrukwekkende dagboekrelaas van Leendert Oosterom (1920-1972). In de Tweede Wereldoorlog werd Leendert op 24-jarige leeftijd door de bezetters opgepakt en weggevoerd naar Duitsland voor dwangarbeid, de zogenoemde ‘Arbeitseinsatz’. Van zijn ervaringen tijdens zijn gevangenschap hield hij een dagboek bij. Op basis van het dagboek schreef Jaap Waasdorp een uitgebreid artikel voor het magazine.

Constante dreiging van bombardementen

In het dagboek deelde Leendert Oosterom zijn aangrijpende ervaringen in Duitsland, in het kamp Basdorf bij Berlijn en de Bramo-vliegtuigfabriek waar hij te werk was gesteld. Bijvoorbeeld hoe hij leefde met de constante dreiging van bombardementen. Ondanks alle gevaren en ontberingen hield hij stand en keerde hij na de oorlog heelhuids terug in Moordrecht. Hij overleed in 1970 op 52-jarige leeftijd. Zijn verhaal is een eerbetoon aan veerkracht; een herinnering aan een Moordrechtenaar die de donkerste dagen trotseerde en zegevierend uit de strijd kwam.

Moerdregt van Toen en Nu: de watertoren

De middenpagina’s van het magazine zijn gereserveerd voor een prachtige oude foto van de toen nog splinternieuwe watertoren op het terrein van de toenmalige K.V.T.-tapijtfabriek. In de afgelopen 100 jaar groeide de toren uit tot een icoon van Moordrecht.

Memoires van Arie Blom

Henk van Kerkhof schreef een uitgebreid artikel over Arie Blom (1922-2014). Het verhaal is grotendeels overgenomen uit de memoires die Arie bij zijn overlijden had nagelaten. Hij was een rasechte Moordrechtenaar uit een familie die al vele generaties in het dorp woonde. Vader Jan had een kruidenierswinkel aan de Dorpsstraat. In dit eerste deel van de memoires haalt Arie Blom herinneringen op aan onder meer de kruidenierswinkel, zijn lange werkdagen als boerenknecht, de melkwinkel van ome Klaas aan de West Buurtstraat en de bezoeken aan opa en oma in Groot-Ammers. Het vervolg leest u in een volgende Moerdregt.

Dorpskerk Moordrecht - Charlotte Stoutjesdijk-van der Burg met de beiaardautomaat voor het carillon.
Charlotte Stoutjesdijk-van der Burg met de beiaardautomaat voor het carillon. De beiaardautomaat speelde de liedjes af die met hamertjes op de klokken van het carillon ten gehore werden gebracht.

Op de raadplaat: een beiaardautomaat

In de vorige Moerdregt stond een ‘raadplaat’. Een foto van een historisch voorwerp uit Moordrecht. Deze was ons aangereikt door ons lid Jan-Tjeerd de Jong. In deze Moerdregt onthult Jan-Tjeerd de geschiedenis van dit voorwerp. Het betrof een beiaardautomaat, een soort ponsmachine voor het maken van speelbanden voor een grote beiaardautomaat. Deze automaat speelde met elektromagnetische hamers de deuntjes af van het carillon in de kerktoren. Voor het artikel interviewde Jan Tjeerd mevrouw Charlotte Stoutjesdijk-van der Burg, die het carillon jarenlang bespeelde.

Wilt u voortaan geen verhaal meer missen? Word dan snel lid van de Historische Verenging Moordrecht. U ontvangt het magazine dan voortaan automatisch drie keer per jaar gratis in de bus.

> Lid worden

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht