Jennifer (Bier-) Langley terug naar haar roots
In april kwamen Jennifer (Bier-) Langley en haar familie over uit de Verenigde Staten voor een bezoek aan Moordrecht, het dorp van haar roots. Op het programma stond o.a. een bezoek aan de plek waar vroeger de tuinderij van Johannes Bier was gevestigd. Het bezoek kreeg een verrassende ontknoping…
Op 4 april ontving de Historische Vereniging Moordrecht een e-mail met het volgende verzoek:
“I would appreciate any other information you can give me. Thank you very much.
Sincerely,
Jennifer (Bier) Langley”
Jennifer woont in Amerika en wilde graag wat meer informatie over Moordrecht, met het oog op een bezoek aan het dorp van haar grootvader. Hiertoe nam zij eerst contact op met het Streekarchief Midden-Holland, dat haar doorverwees naar onze historische vereniging.
Namens HVM waren Panc Vink en Jaap Waasdorp niet alleen bereid Jennifer van de gevraagde informatie te voorzien, maar ook rond te leiden langs de plekken waar grootvader Johannes Bier zijn voetstappen zou hebben gezet.
Naar de kassen van de ‘tuin van Bier’
Op 16 april stond de familie Langley (Jennifer, man Kenneth, zoon John, schoondochter Kirsten en kleinzoon Daniel) voor de deur bij Panc Vink. Na een hartelijke kennismaking toog het gezelschap naar de Kerklaan, waar Panc Vink en Jaap Waasdorp de familie de plaats aanwezen tussen de Kerklaan en de Molensloot waar ooit de kassen en boerderij stonden van Johannes Bier. In de kassen werd onder meer het beroemd geworden varenachtige plantje ‘Moordrechts Roem’ ontwikkeld en geteeld.
Trots poseerde men vervolgens onder het naambord van de Tuin van Bier, het zijstraatje van de Kerklaan dat is vernoemd naar de verdwenen tuinderij, met op de achtergrond de Hervormde Kerk en het huisje waar vroeger Jacob Verboom heeft gewoond. Moordrechtsers kan niet. Uiteraard werd ook de kerk met een bezoek vereerd.
Voorwerpen uit oude plantenkas
Vervolgens ging het gezelschap naar de oudheidkamer aan het Westeinde. Binnen toonde Panc Vink de familie enkele voorwerpen die destijds in de plantenkas van Johannes Bier werden gebruikt, waaronder een harkje en wat kweekbakken. Panc vertelde nog meer over de familie Bier en in beknopte vorm ook over de geschiedenis van Moordrecht. Vooral de watersnood van 1953 kwam ruim aan bod. De familie was zeer geïnteresseerd en had veel vragen waar Panc wel het antwoord op wist!
Ten slotte toog men nog de oude begraafplaats aan de Koningin Julianastraat voor een bezoek aan het graf van Gerhard Jan Bier en zijn vrouw Johanna Maria Buijtelaar. Gerhard was een zoon van Johannes Bier (eigenaar van de tuinderij).
Ontknoping: Johannes en Johannes Jacobus
Aan het einde van de dag kreeg het bezoek een verrassende wending. Jennifer had namelijk altijd in de veronderstelling geleefd dat zij een rechtstreekse nazaat was van deze Johannes Bier. Gezien het geboortejaar van haar grootvader en het geboortejaar van Johannes Bier (van de tuinderij) bleek dat dit echter niet één en dezelfde persoon konden zijn geweest.
Jaap Waasdorp beloofde de stamboom van de familie Bier uit te zoeken en wat bleek? De grootvader van Jennifer heette Johannes Jacobus Bier. Deze in 1888 geboren Moordrechtenaar emigreerde op latere leeftijd naar de Verenigde Staten. De eigenaar van de plantenkas in Moordrecht heette Johannes Bier, geboren in 1870 te Nieuwerkerk aan den IJssel. Hun vaders waren broers en Johannes en Johannes Jacobus waren dus volle neven.
Na de rondleiding werden Panc en Jaap hartelijk bedankt voor alle moeite en tijd die zij voor de familie hadden vrijgemaakt. En over de opheldering van de familiegeschiedenis…