Welkom in de DIJ Beeldentuin
De DIJ Beeldentuin is een wandeling langs bijzondere kunst- en historische objecten in de tuin bij het voormalige weeshuis aan het Westeinde in Moordrecht.
De beeldenroute is een initiatief van Milieuvereniging Zuidplas en de Historische Vereniging Moordrecht (HVM).
Als u met de camera van uw tablet of smartphone de QR-code op de informatiebordjes bij het object afleest, komt u op een internetpagina met extra informatie over het kunstwerk, de kunstenaar en de historie die het object verbeeldt.
De geschiedenis van de familie Drost-IJserman
De DIJ Beeldentuin was vroeger de tuin van het voormalige weeshuis aan het Westeinde 1 in Moordrecht. De tuin is vernoemd naar het echtpaar Drost-IJserman, dat in de 19e eeuw de grootste werkgever van het dorp was.
Johannes Drost (1812-1871) was o.a. vervener en lid van Provinciale Staten. Zijn vrouw Maria Margaretha Catherina IJserman (overleden 1876) kwam uit de vermogende familie IJserman. Haar vader was boer en steenfabrikant.
In 1860 deed de familie IJserman de steenfabriek ‘IJsselvrucht’ aan de Schielandse Hoge Zeedijk over aan Johannes Drost. Beide families waren al vermogend, maar door het huwelijk van Maria en Johannes werden de bedrijven samengevoegd en groeide het vermogen nog verder.
Stichting Drost-IJserman
Het echtpaar stierf kinderloos. In haar testament liet mevrouw Drost-IJserman opmaken dat een stichting het beheer zou krijgen over een stuk land aan de Schielandse Hoge Zeedijk, 20.000 gulden, vier boerderijen en daggeldershuisjes. Daarnaast kreeg de stichting het beheer over landerijen ter grootte van ongeveer 190 voetbalvelden. De stichting van Drost-IJserman was geboren. Uit het kapitaal werd onder meer het weeshuis aan het Westeinde 1 betaald. Maria overleed enkele maanden voor de opening van het weeshuis in 1876.
Begraven in familiegaftombe
Maria Drost-IJserman ligt, samen met haar echtgenoot, ouders en zus Cornelia, begraven in een familiegraftomde naast hun voormalige woning aan het Westeinde 28. Het gerucht ging dat ook de hond en het paard van het gezin er begraven zouden liggen, maar dat bleek niet waar. Het graf wordt onderhouden door de Hervormde Gemeente.
De stichting Drost-IJserman wordt tegenwoordig bestuurd vanuit de boerderij Land voor Water aan de Middelweg.
De geschiedenis van het oude Weeshuis
In 1869 liet de familie Drost-IJserman per testament vastleggen dat haar vermogen en bezittingen na overlijden ten goede kwamen aan de zorg voor wezen in Moordrecht. Van dat geld werd in 1876 onder meer het weeshuis aan het Westeinde 1 gebouwd.
Opvang van Belgische vluchtelingen
De eerste directrice en directeur (vader en moeder) van het weeshuis was het echtpaar Huijbrechts. In 1910 volgde het echtpaar Gilden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werden in het weeshuis ook Belgische vluchtelingen opgevangen. Nadat in 1940 het Rotterdamse Burgerweeshuis was gebombardeerd, kwamen er ca. 100 vluchtelingen met hun leiding naar Moordrecht. Omdat het weeshuis te klein was, werden er dependances ingericht in onder andere de Dorpsstraat. In 1947 vertrok het echtpaar Gilden. Er kwamen steeds minder wezen en in 1956 verhuisden de laatsten naar Hillegersberg.
Weeshuis wordt rusthuis
Het weeshuis kreeg een nieuwe bestemming. Het werd een rusthuis voor ouderen. Hiervoor moesten de doelstellingen van het testament worden aangepast. De minister gaf hiervoor in 1959 toestemming. In 1961 werd het rusthuis officieel geopend. Achtereenvolgens zwaaiden de echtparen Van der Wees, De Graaf en Clemens er de scepter.
Rusthuis wordt raadhuis
Begin jaren ’70 sloot het ‘bejaardenhuis’ zijn deuren, omdat het niet meer voldeed aan de eisen. Ouderen werden voortaan gehuisvest in het nieuwe zorgcentrum aan het Land voor Water. Het pand werd in 1976 aangekocht door de gemeente Moordrecht. Vanaf 1978 fungeerde het als raadhuis.
Na de samenvoeging van Moordrecht, Nieuwerkerk a/d IJssel en Zevenhuizen tot de gemeente Zuidplas werd het raadhuis in 2010 gesloten. In 2011 kocht de Stichting Drost-IJserman het gebouw terug en verbouwde het tot woon- en zorgeenheid.
In het souterrain van het pand vergadert het bestuur van de Historische Vereniging Moordrecht. Ook is daar Oudheidkamer Het Weeshuis gevestigd.