Het beeld ‘De Touwdraaier’
Materiaal: beton en een sokkel van corent staal. Ontwerp: Arie Jacob (Aad) de Wit (1937.
Aad de Wit
Aad de Wit studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Hij maakt naast beelden ook schilderijen en muurschilderingen. Ook speelde hij een belangrijke rol in het culturele leven van Moordrecht. Samen met zijn vrouw Marijke woonde hij jarenlang in de voormalige watertoren van de Koninklijke Verenigde Tapijtfabrieken.
Aad was een van de oprichters en tevens voorzitter van de Historische Vereniging Moordrecht in de jaren ’90. Hij ontwierp ook het logo voor de vereniging: een touwdraaier.
Moordrecht telde ooit 26 touwbanen
Het logo refereert aan de touwindustrie met de touwbanen. De touwbanen waren van groot belang voor de ontwikkeling van Moordrecht. In 1848 telde het dorp maar liefst 26 touwbanen. Tot 1870 kon de touwindustrie vooral floreren door de inzet van kinderen als arbeiders. Vanaf toen kreeg men concurrentie van de machinale touwindustrie. Bovendien mochten na 1874 kinderen tot 12 jaar niet meer in de touwbaan werken door het Kinderwetje van Van Houten. In de twintigste eeuw zijn de touwbanen geleidelijk verdwenen.
Eerbetoon aan touwdraaiers
Het logo van de touwdraaier is ook als driedimensionaal model in papier-maché gemaakt. Een van deze modellen kreeg de vereniging aangeboden ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan in 2018 aangeboden. De vereniging heeft dit model als eerbetoon aan de touwslagers en touwdraaiers van Moordrecht en Aad laten gieten in beton.
In Moordrecht is op de oude begraafplaats aan de Julianastraat nog een werk te zien van Aad de Wit: een plaquette in brons waarop het verhaal van de afgevoerde joden tijdens de Tweede Wereldoorlog is afgebeeld.