Het beeld ‘Land voor Water’ (1977-2019)
Materiaal: keramiek en Waalse stenen. De keramische stenen zijn ontworpen door Henk Mooij (1930-2015). De huidige compositie is gemaakt door Jan Dirk Vink (geboren 1964).
Henk Mooij (1930-2015)
Henk Mooij werd geboren op 24 juni 1930 te Rotterdam en groeide op in een artistiek gezin in Barendrecht. Al jong was hij gefascineerd door het leem op de bodem van de zandbak, dat zich anders gedraagt dan los zand. Hier lag de basis voor zijn latere werk als beeldend kunstenaar.
Na de kunstacademie maakte Henk Mooij herkenbare beelden van klein formaat om in het onderhoud van zijn gezin te kunnen voorzien. De beeldjes waren sterk beïnvloed door Zadkine. Op zoek naar nieuwe inspiratie raakte hij onder de indruk van de baanbrekende stijlen van de paviljoens op de wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel, vooral dat van Le Corbusier en Philips, met zijn beeld-geluidcombinatie. In diezelfde periode kreeg hij een grote opdracht voor een tegeltableau van 7 bij 3 meter voor de Termaatstichting te Rotterdam. Deze opdracht gaf hem genoeg zelfvertrouwen om zijn eigen stijl te ontwikkelen.
Elementen vervormen
Henk Mooij’s werk bleef aanvankelijk abstract met thema’s en series. Door elementen te vervormen kon hij de meest ingewikkelde vormen samenstellen. Hij ontwierp in die periode onder meer het beeld van oliewinning in de hal van het Aramco-gebouw in Leiden en de grote zuilengroep in de hal van Gom b.v. te Schiedam.
In 2005 kreeg Henk de ziekte G.B.S. waardoor hij niet meer volledig over het volledige gebruik van zijn handen kon beschikken. Hij bleef echter creatief en legde zich toe op het schrijven van korte verhalen met titels als ‘Fata morgana’.
Het beeld Land voor Water
Het tableau voor het beeld Land voor Water maakte Henk Mooij in 1977 in opdracht van de Stichting van Drost-IJserman voor het verzorgingshuis Moerdregt. Het beeld bestond toen uit verschillende losse onderdelen die op de muur in het winkeltje van Huize Moerdregt waren bevestigd.
Het tableau verbeeldt de geschiedenis van de stichting. Op de keramische blokken staan het huis van de heer en mevrouw Drost-IJserman, het hek van hun grafkelder, het weeshuis aan het Westeinde en de boerderij Hulkestein (Middelweg 24). Verder zien we het beeldmerk van de stichting op een boerderijhek.
Na de sloop van het verzorgingshuis werden de diverse onderdelen van het kunstwerk bij de Historische Vereniging Moordrecht ondergebracht. In 2019 werd Jan Dirk Vink gevraagd om van deze onderdelen een nieuw beeld te maken.