Het beeld ‘De oude Snelle Sluis’ (2019)
Materiaal: metaal, Belgisch hardsteen. Ontwerp: Ron van Savoijen (1952).
Het beeld de Oude Snelle Sluis is tot stand gekomen in opdracht van de Historische Vereniging Moordrecht, met steun van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Alle componenten in deze compositie zijn afkomstig uit de oude Snelle Sluis, die in 1829 werd gebouwd. De oude Snelle Sluis bevond zich tussen de Schielandse Hoge Zeedijk en de West Ringdijk, halverwege Moordrecht en Nieuwerkerk a/d IJssel. Het oude waterwerk werd in 2019 gesloopt.
Zie ook: Dossier behoud Snelle Sluis
Ron van Savoijen (1952)
Ron van Savoijen (1952, Rotterdam) groeide op in Kralingen. Daar bracht hij een creatieve jeugd door met zijn ouders en zus. Al vroeg leerde hij om met zijn handen creatieve dingen te maken van vaak waardeloos materiaal. Hij koos daarom voor een technische studie.
Mens en techniek inspireren hem vooral vanwege de emoties bij het maken van keuzes. Hij begon op latere leeftijd met schilderen. In zijn schilderijen gebruikt hij allerlei soorten metalen.
De kunstenaar kreeg een aantal jaren schilderles van Bert Vernooy uit Capelle a/d IJssel. Van hem leerde hij spanning en abstracte elementen in zijn composities te brengen. Van Savoijen’s composities zijn een samenspel van spanning, kleur- en metaalelementen.
Voor het beeld van de oude Snelle Sluis liet Ron van Savoijen zich inspireren door de waterbouwkundige constructie van de sluis, die zich midden in het landschap van de Zuidplaspolder bevond.
In de compositie verwerkte hij de originele oude peilschaal, de afmeerkom, de scharnieren van de sluisdeuren, de lier en de trap van de sluis.