Historische Vereniging Moordrecht - logo
Historische Vereniging Moordrecht - logo

Gouds Watergilde: ‘Voorkom sloop Snelle Sluis’

‘Belangrijke functie als erfgoed’

De werkgroep Gouds Watergilde van Historische Vereniging Die Goude vraagt het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeente Zuidplas alles in het werk te stellen om de sloop van de Snelle Sluis tussen Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel te voorkomen. De werkgroep roept hiertoe op in een officiële brief aan beide instanties.

‘Geen andere kunstwerken bewaard gebleven’

Over het grote belang van het behoud van de Snelle Sluis schrijft de werkgroep: “Het kunstwerk vertegenwoordigt een belangrijke functie als erfgoed en geeft de geschiedenis weer van het ontstaan van de polder Zuidplas. Er zijn weinig of geen andere kunstwerken bewaard gebleven uit de tijd van de drooglegging. Ook de stedenbouwkundige situering in het open landschap versterkt de betekenis van dit kunstwerk waardoor het historische gebruik als twee-trapssluis duidelijk getoond wordt aan de wandelaar, de fietser en de langsvarende watertoerist.”

Plaatsing op gemeentelijke monumentenlijst

Ook verzoekt de werkgroep de gemeente Zuidplas om het historische waterwerk op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen, zoals is aangevraagd door de Historische Vereniging Moordrecht. De monumentale status maakt de weg vrij voor eventuele subsidies en andere geldstromen voor restauratie.

De werkgroep nodigt het hoogheemraadschap en de gemeente Zuidplas uit voor een gezamelijk overleg over een ‘werkbare oplossing’, eventueel samen met erfgoedadviseurs van Rijk, Provincie en de Regio Midden-Holland.

Situering in het open landschap versterkt de betekenis van dit kunstwerk.

‘Als het water weer gaat stromen, krijgt Gouda zijn ziel terug’

Het Gouds Watergilde legt zich toe op het behoud en het herstel van het historische water binnen en buiten de binnenstad. Het motto van het gilde luidt: ‘Als het water weer gaat stromen, krijgt Gouda zijn ziel terug’.

De petitie voor het behoud van de Snelle Sluis nog niet ondertekend?

[themify_button style=”large outline” link=”http://www.rd.nl/vandaag/binnenland/moordrecht-in-actie-voor-behoud-snelle-sluis-in-zuidplaspolder-1.1107830″ text=”#00B964″ target=”_blank” ]Petitie ‘Red de Snelle Sluis'[/themify_button]

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht
Historische Vereniging Moordrecht - logo

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).