5. Borstbeeld meester Lalleman (1988)
Locatie: Kerkplein
Dit beeld stelt Gerrit Bernardus Lalleman (1820 – 1901) voor. ‘Meester Lalleman’ was onderwijzer en schoolhoofd in Moordrecht van 1844 tot 1887.
In 1855 kaartte Lalleman de grootschalige kinderarbeid in Moordrecht aan in de steenfabrieken en de touwslagerijen. Hierover schreef hij het ‘artikel Slavernij in Nederland’, dat in het tijdschrift The Economist werd gepubliceerd.
In 1873 werd een initiatiefwet voor afschaffing van kinderarbeid in het parlement aangenomen. Lalleman vond die echter te mager, omdat hierin niet alle kinderarbeid werd verboden. Pas in 1900 werd de Leerplichtwet ingevoerd, die een einde maakte aan de kinderarbeid van kinderen onder de 12 jaar.
Het beeld is gemaakt door de Nieuwerkerkse beeldhuwer John Vijgenboom (1947). Op het beeld staat onder andere ‘RBG’ (waarschijnlijk een afkorting van Rijnlandse Bronsgieterij) en JV ’88.
In Moordrecht is een basisschool naar meester Lalleman vernoemd.
De rode beuk
Naast het beeld van Gerrit Lalleman staat een grote rode beuk (Fagus). Deze beuk is een van de beuken die in 1874 werden geschonken door regenten van de Stichting van Drost-IJserman ter gelegenheid van de opening van het weeshuis aan het Westeinde 1. In dit gebouw zijn nu zorgvilla Vivere en Oudheidkamer Het Weeshuis van de Historische Vereniging Moordrecht gevestigd.