Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp winnen Cultuurprijs 2023

Voor hun belangrijke bijdragen aan het culturele leven

Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp van de Historische Vereniging Moordrecht hebben donderdag 9 november de Cultuurprijs Zuidplas 2023 in de wacht gesleept. Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Dorpshuis Swanla in Zevenhuizen namen de twee de prijs in ontvangst uit handen van wethouder Frans Klovert van cultuur en erfgoed.

Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp van de Historische Vereniging Moordrecht winnen de Cultuurprijs Zuidplas 2023.
Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp nemen de cultuurprijs en de bijbehorende oorkonde in ontvangst uit handen van wethouder Frans Klovert (rechts) en juryvoorzitter Dick van der Poort (links).

Belangrijke bijdrage aan cultureel leven

De gemeentelijke cultuurprijs wordt jaarlijks toegekend aan organisaties of personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het culturele leven of erfgoed in de gemeente Zuidplas. De andere genomineerden voor de cultuurprijs waren Molen Kortenoord met het project ‘Met de wieken in de wind’ en Esther Erdtsieck-Blaaser met haar boek over haar vader Jan Blaaser.

Historische personen en gebeurtenissen

Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp verdienden de prijs voor hun onderzoeksprojecten naar markante historische personen en gebeurtenissen in en rond Moordrecht. Recente voorbeelden zijn het verzetsechtpaar Wim en Sien Sprenger, de bouw van de jaren 50-wijk (die nu wordt gesloopt voor nieuwbouw) en de Molukse wijk in 1961 en hoe het de bewoners daarna verging. Over hun bevindingen schrijven Henk en Jaap uitgebreide artikelen in het historische verenigingsmagazine Moerdregt.

Verhalen ‘ophalen’ bij inwoners

Met hun onderzoeken en verhalen leggen de twee niet alleen historische feiten vast, maar versterken ze ook de verbinding tussen de inwoners van Moordrecht. Hierbij pluizen ze oude documenten door en interviewen ze bewoners en nazaten van overleden inwoners. Dit laatste wordt ook wel oral history genoemd. In zijn dankwoord riep Henk van Kerkhof de aanwezigen in de zaal op om ook verhalen te gaan ‘ophalen’ bij hun mede-inwoners. In de hoofden van bewoners ligt heel veel historie verborgen die het verdient om te worden vastgelegd en bewaard.

Diepgaande culturele impact

De jury was onder de indruk van de grote culturele impact van het onderzoek. “Deze mannen hebben de gave om mensen, ongeacht de tijd waarin ze leefden of leven, met elkaar te verbinden. Ze zetten daarmee iets kostbaars in werking. Na hun uren van interviews en onderzoek komen soms pareltjes naar de oppervlakte die niet alleen tijden met elkaar verbinden, maar ook mensen. De spelers.”

In Moerdregt verschenen diverse artikelen over het onderzoek naar de bouw van de Jaren 50-wijk (luchtfoto uit de jaren 60).
De Oeros van kunstenaar Adriana Bontebal symboliseert kwaliteit en fysieke kracht.

Kunstobject plus geldbedrag

De winnaars ontvingen een uniek kunstobject, gemaakt door kunstenaar Adriana Bontebal. Het gestileerde werk stelt een oeros voor die zowel kwaliteiten als fysieke kracht uitstraalt. Ook kregen ze een geldbedrag va 850 euro toegekend voor een zelfgekozen cultureel doel in Zuidplas. De avond werd muzikaal vrolijk omlijst door Shanty-folkkoor Het Kraaiennest.

Het cultuurprijswedstrijd was georganiseerd door Stichting Cultureel Netwerk Zuidplas. De jury bestond uit Dick van der Poort, Marjan Sijbrandij, Ghislain Bellefroid, Peter Schilthuizen en Piet Smal.

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht