In 1903 werd de laatste steenbakkerij van De Lange gesloten. Zestien jaar later, in 1919, vestigde de firma Stevens de Koninklijke Vereenigde Tapijtfabrieken in Moordrecht, waar ze twee fabrieken bestierden. Haar bloeiperiode beleefde de KVT in de jaren ’50 en ’60. Het bedrijf speelde een belangrijke rol in het Moordrechtse leven. Na enkele malen te zijn doorverkocht, ging de KVT in 1995 failliet.
Tweede Wereldoorlog: honger
In de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) bouwden de Duitsers een stelling voor pantserafweergeschut aan de Vijfde Tochtweg te Moordrecht als onderdeel van de Vordere Wasserstellung, een verdedigingslinie van de Duitsers. De stelling was voor de aanleg van een weg enkele meters verplaatst. De spoorlijnen die door de gemeente liepen, werden verschillende malen beschoten. Hierbij kwamen minstens 8 bewoners om het leven. Aan het einde van de oorlog werd er zwaar honger geleden in het dorp. Een comité van dominees en pastoors zorgde voor enige verlichting van de hongersnood.
Ambonwijk
In 1961 werd de ‘Ambonwijk’ in Moordrecht gebouwd (140 woningen). Na een succesvolle onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië met Nederland in 1949 was er geen plaats meer voor de Molukse militairen, die hadden gestreden voor Nederland. Zij werden in eerste instantie in 1951 tijdelijk naar Nederland gehaald en ondergebracht in kampen. Omdat de Molukkers niet terug bleken te kunnen keren, maakten de tijdelijke kampen plaats voor permanente woonwijken.
Aan het einde van de 20ste eeuw telde Moordrecht ca. 8000 inwoners.