Historische beeldentuin in Drost-IJsermanpark

De Milieuvereniging Zuidplas en de Historische Vereniging Moordrecht (HVM) gaan samen een historische beeldentuin inrichten in het Drost-IJsermanpark rond het voormalige weeshuis aan het Westeinde. In het park komt een zestal objecten die – in combinatie met het park zelf en het historische weeshuis (nu verzorgingshuis) – episodes uit de Moordrechtse geschiedenis vertellen.

De beeldentuin komt in het Drost IJsermanpark.
De bloeiende Stinzentuin in het park.
Kunstenaar Aad de Wit toont zijn kunstwerk ‘De Touwdraaier’.

Het initiatief wordt ondersteund door de gemeente Zuidplas, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de Stichting van Drost-IJserman. De beeldentuin kan naar verwachting vanaf het najaar van 2020 worden bezocht.

De objecten langs de beeldenroute zijn:

  • Kunstwerk ‘De Touwdraaier’ van Aad de Wit. Hiervoor heeft de kunstenaar lang geleden een ontwerp gemaakt. Speciaal voor de beeldentuin wordt het straks in brons uitgevoerd.
  • Een plaquette van Jan Nieuwenhuyzen (1724-1806), oprichter van de Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen. De plaquette is het enige overblijfsel van de oude Nutskleuterschool aan de Sluislaan en wordt bevestigd op het bestaande siermuurtje in het park.
  • Een relief met vijf kinderen, gemaakt door Marian Gobius (1910-1994). Het werd in 2017 gered van de sloop van de Jozefschool aan de Leliestraat.
  • Een kunstwerk van Ron Savoijen, gemaakt van oude onderdelen van de Snelle Sluis, die straks wordt gesloopt. Het ontwerp is reeds klaar.
  • Een borstbeeld van dominee Dirk Pieter Kalkman, die in de Tweede Wereldoorlog onderdak bood aan een Joodse onderduikster. Het beeld moet nog worden gemaakt.
  • Een kunstwerk uit verzorgingstehuis Moerdregt aan het Land voor Water.
De plaquette van Jan Nieuwenhuyzen.
Relief van Marian Gobius uit de gesloopte Sint Jozefschool.

Bij de objecten komen borden met informatie over de geschiedenis die ze representeren. Geïnteresseerden kunnen de objecten straks adopteren.

Naast de beeldentuin heeft de Historische Vereniging Moordrecht ook plannen voor een historische wandelroute door Moordrecht.

Voor de uitwerking van de ideeën worden diverse werkgroepen ingesteld.

Kom naar de bijeenkomst!

De beeldentuin- en wandelrouteplannen worden donderdag 18 april a.s. gepresenteerd in het IJsclubgebouw aan de Leliestraat 72. Aanvang 20 uur. Iedereen is welkom om mee te praten en zijn/haar ideeën in te brengen.

Op de speciale Facebook-pagina kunt u de ontwikkelingen rond de beeldentuin en wandelroute op de voet volgen.

Naar de Facebook-pagina

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht