Hoe MVC sporthistorie schreef

Moordrechtse Volleybal Club: Radius/MVC in de beginjaren \'70.
Het pas gefuseerde Radius/MVC beginjaren ’70. V.l.n.r.: trainer Jaap Akkerhuis, Bram Stolk (MVC), Jan van Reden, Pim Steenbergen (MVC), Cees van der Hout (MVC). Zittend: Gerard Mulder, Peter Murphy (MVC), Bert Reparon en Wim Hardijzer.

Moerdregt duikt in unieke episode Moordrechtse sportgeschiedenis

Het inmiddels verdwenen gymzaaltje aan de Burgemeester Brandtstraat was in de jaren \’60 een sportieve \’wondertent\’. Met tomeloze ambitie bestormde de Moordrechtse Volleybal Club (MVC) er de ranglijsten van de vaderlandse volleybalcompeties.

Het julinummer van Moerdregt staat uitgebreid stil bij deze bijzondere prestatie. Het magazine besteedt ook aandacht aan o.a. de voormalige speeltuin aan de Koningin Julianastraat, de \’Moordrechtse drakentanden\’ en het levensverhaal van Greet Reijm-van Houwelingen.

Met MVC naar de volleybaltop

Bij het horen van namen als Peter Murphy, Bram Stolk, Pim Steenbergen, Cees Snel, Jan de Knegt, Cees van der Hout en Frans Pieterse zal menig Moordrechts sporthart ongetwijfeld sneller gaan kloppen. In de jaren \’60 stonden ze mede aan de wieg van de wonderbaarlijke opmars van de Moordrechtse Vollebal Club naar de Nederlandse volleybaltop, onder leiding van trainer Jaap Akkerhuis en voorzitter (tandarts) Tom Fresen.

Na de fusie met het Goudse Radius maakten diverse MVC-ers in de jaren \’70 furore in de eredivisie. Voor Peter Murphy was de koek daarna nog niet op. Hij bracht het zelfs tot trainer/coach van het Nederlandse vrouwen-volleybalteam. Moerdregt-redacteuren Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp brachten zes MVC-ers van toen bij elkaar om terug te blikken op deze unieke episode in de Moordrechtse sportgeschiedenis.

Het ambitieuze MVC legde in de kleine de kleine gymzaal aan de Burgemeester Brandstraat (onder) de basis voor het latere succes.

Twee jongens onder het luik

Op zaterdag 4 mei jl. was een volle Dorpskerk aan het Kerkplein het decor van de eenmalige voorstelling van \’Twee jongens onder het luik\’ door het Moordrechtse gezelschap Theater voor Iedereen. Het aangrijpende toneelstuk handelde over de onderduik van twee jongens uit Rotterdam, Bep en Arie Amen, onder het luik in de voorkamer van het domineesgezin Kalkman aan de Dorpsstraat tijdens de Tweede Wereldoorlog. De informatie waarop het verhaal was gebaseerd, was aangeleverd door de historische vereniging.

De historische vereniging leverde de informatie voor het script.

Moerdregts Roem van Toen

In Moerdregts Roem van Toen een vergeelde interieurfoto van de inmiddels lang verdwenen verffabriek aan de Schielands Hoge Zeedijk naar Gouda. Op de foto geeft eigenaar Marinus van der Broek aanwijzingen aan zijn personeel. In 1930 kwam de fabriek in handen van de familie Van der Eijk. Onder de merknaam De IJssel Coatings produceert het bedrijf nog steeds verfproducten. Met veel succes zelfs. Tegenwoordig gebeurt dat in een moderne fabriek op bedrijventerrein Gouwe Park.

De speeltuin aan de Julianastraat

Wie als kind van Moordrecht opgroeide in de jaren \’60, heeft er ongetwijfeld zijn/haar sporen achtergelaten: de speeltuin aan de Koningin Julianastraat tussen de Oostwaalstraat en de Prinses Beatrixstraat. Het kinderparadijs werd in 1959 officieel geopend door Burgemeester Vermaat. Maar nog geen tien jaar later was het mooie er alweer van af. Moerdregt-redacteur Jaap Waasdorp, getogen aan de Oostwaalstraat, zag met lede ogen \’de teloorgang naar het totale verval\’. De bevindingen van zijn onderzoek naar de geschiedenis van de speeltuin leest u in Moerdregt.

Een keurig aangeharkte speeltuin, kort na de opening. Op het veld erachter zou later de Prinses Beatrix-school verrijzen.

De Moordrechtse drakentanden

Een artikel van Adri de Boer gaat in op de \’Moordrechtse drakentanden\’. De drie piramidevormige versperringsblokken werden tijdens WO II gebruikt in de \’Vordere Wasserstellung\’ bij Moordrecht dat deel uitmaakte van een Duitse verdedingslinie in het Groene Hart. De drakentanden werden in 2011 bij toeval ontdekt tijdens werkzaamheden aan de Vijfde Tochtweg. Ze behoorden bij een ronde betonnen geschutsstelling ter verdediging van de spoorlijn. De Duitse stelling met drakentanden heeft inmiddels de monumentenstatus en zijn te bezichtigen bij het spoortunneltje.

De Duitse geschutsstelling is nu een monument.

Greet Reijm-van Houwelingen

Elly van Gelderen-Kasbergen tekende het levensverhaal op van Greet Reijm-van Houwelingen. De nu 86-jarige Moordrechtse verhuisde op tweejarige leeftijd met haar ouders vanuit Rotterdam naar de voormalige melkfabriek aan de Weteringstraat bij het Westeinde. De decennia daarna was daarin de zuivelhandel van Van Houwelingen gevestigd. Tegenwoordig herinnert niets meer aan de bedrijvigheid van toen. Op de plek van het oude pakhuis staan nu woningen.

Leden van de Historische Vereniging Moordrecht krijgen Moerdregt elk kwartaal toegestuurd. Wilt u het historische tijdschrift voortaan ook ontvangen? Word dan snel lid!

Greet fietsend op de Middelweg. Let ook op de nog piepjonge boompjes…

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht