Jubileumviering vliegend van start met lancering prachtboek

Boeiende portretten van markante Moordrechtse plekken en hun al even markante bewoners.

Onvergetelijk tijdsbeeld van Moordrecht in 1900-1960

De viering van het 25-jarige bestaan van de Historische Vereniging Moordrecht gaat vrijdag 28 september vliegend van start met de officiële lancering van het prachtige jubileumboek ‘Moordrecht van Toen’ door wethouder Jan Verbeek van cultuur en erfgoed en de auteurs in Oudheidkamer Het Weeshuis.

Het jubileumboek staat vol boeiende verhalen over markante Moordrechtenaren uit vervlogen tijden en de plekken waar zij woonden, leefden en vaak ook werkten. Elk hoofdstuk gaat vergezeld van een fraaie oude kiek van de betreffende woning of locatie en veelal ook de hoofdpersoon van het hoofdstuk. Gebundeld in het boek bieden de foto’s en verhalen een onvergetelijk tijdsbeeld van de periode 1900 – 1960.

Oud glasnegatief afgestoft

‘Moordrecht van Toen’ is geschreven door Moerdregt-redacteuren Jaap Waasdorp en Henk van Kerkhof. De oude foto’s zijn zorgvuldig bewerkt door Dirk Hoogerwaard. Speciaal voor deze bijzondere uitgave heeft hij ook een eeuw oud glasnegatief afgestoft, digitaal bewerkt en daarmee opnieuw tot leven gewekt. Hoe geslaagd dat is uitgepakt, bewijst de sprankelende foto op de omslag. 

De samenstellers v.l.n.r.: Dirk Hoogerwaard, Jaap Waasdorp en Henk van Kerkhof.

De vrouw met de poppenwagen

Het statige huis van Teunis de Olieboer aan de Kerklaan, Frans Kok met zijn kruidenierswinkeltje aan de Oostbuurtstraat, het sjieke Postkantoor van Hans Baron aan het Westeinde, de vrouw met de poppenwagen… en herinnert u zich nog de winkel van Jongepier aan het Westeinde? Het zijn maar enkele van de tientallen bijzondere Moordrechtenaren die in het boek de revue passeren.

Je próeft de polkabrokken

Over de keuze van plekken en ‘prominenten’ vertelt mede-auteur Henk van Kerkhof: “Nostalgie speelde een belangrijke rol bij de selectie. Neem het verhaal over Frans Kok. Bij het lezen zal menige Moordrechtenaar het oude winkeltje weer voor zich zien, Frans met zijn bakfiets door het dorp zien rijden en de polkabrokken proeven die je bij hem kon kopen.”

Ook de kwaliteit van de foto’s telde zwaar. “Er moesten kwalitatief goede foto’s van de panden beschikbaar zijn en liefst ook van de bewoners. Daarnaast moesten we voldoende informatie kunnen vinden over het pand en de bewoners. Als laatste was ook een bijkomende sfeerfoto gewenst.”

Een belangrijk historisch document

De inspanningen van het drietal hebben geleid tot een boeiend kijk- en leesboek dat bij vele Moordrechtenaren mooie herinneringen naar boven zal brengen.

De waardevolle informatie over bijzondere plekken en bewoners maakt het boek ook tot een belangrijk historisch document, dat in geen Moordrechtse boekenkast mag ontbreken.

Het jubileumboek is helaas uitverkocht. U kunt het dus niet meer bestellen.

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht