Armoe troef, ook in het IJsseldorp
De crisisjaren ’30, we hebben er allemaal wel over gehoord en gelezen. Maar hoe verliepen deze barre jaren in Moordrecht? Jaap Waasdorp zocht het uit. In het aprilnummer van Moerdregt brengt hij uitgebreid verslag uit van zijn bevindingen. Conclusie: ook in het IJsseldorp sloeg de crisis genadeloos toe en was menig gezin aangewezen op de armenzorg.
Bout en paling
Saillant detail: terwijl de beter gesitueerden zich in ‘De Sociëteit’ in Het Posthuis de ’bout en paling’ met Kerst goed lieten smaken, knorden in tientallen andere gezinnen de magen. Het 14 leden tellende gezin van touwslager De Knegt aan het Oosteinde moest rondkomen van een paar tientjes per week. Veel werklozen werden te werk gesteld bij het bochtafsnijdingsproject De Spreeuwenhoek in de Hollandsche IJssel bij Ouderkerk. De crisis kreeg geen happy end. Eind jaren ’30 werden vele Moordrechtse mannen onder de wapenen geroepen wegens de dreigende oorlog.
Andere onderwerpen in het april-nummer van Moerdregt:
Wijnand Bloots voetbalarchief
Sinds de jaren ’90 legde Wijnand Bloot een archief aan van foto’s, jaarverslagen en plakboeken van ‘zijn’ Voetbal Vereniging Moordrecht. Zijn collectie schonk hij vorig jaar aan de Historische Vereniging Moordrecht. Diverse items zijn vanaf 12 mei te zien tijdens de expositie over de Moordrechtse sportverenigingen in de Oudheidkamer aan het Westeinde. In Moerdregt vertelt Wijnand zelf hoe hij zijn verzameling bijeen bracht.
Moerdregt’s Roem van Toen
In Moerdregt’s Roem van Toen: een wondermooie oude kiek van het plaatselijke korfbalteam uit 1932, geschoten op het hobbelige voetbalveld aan de Middelweg.
In gesprek met nazaten van onderduik
In vorige edities van Moerdregt werd uitgebreid stilgestaan bij het domineesechtpaar Kalkman, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak bood aan een Joodse onderduikster. Tijdens een razzia van de Duitsers verborg het gezin ook twee buurjongens onder een luik in de woonkamer. Henk van Kerkhof zocht de nazaten van de jongens op.
Goudse pijpentocht
Welke oudere Moordrechtenaar heeft vroeger niet de Goudse pijpentocht gereden, de schaatstocht naar de kraampjes met stroopwafels, koek en zopie en Goudse pijpen bij de Julianasluis? Elly van Gelderen schreef een mooi verhaal over deze verloren traditie. Vaste prik tijdens de winterse tocht van Rotterdam naar Gouda: klûnen bij de kanaalbrug.
Leden van de Historische Vereniging Moordrecht krijgen Moerdregt elk kwartaal toegestuurd. Wilt u het historische tijdschrift voortaan ook ontvangen? <a href=”https://www.historischeverenigingmoordrecht.nl/lidmaatschap/”>Word dan snel lid!</a>