Nieuwe Moerdregt weer bomvol boeiende dorpshistorie
Het april-nummer van Moerdregt staat uitgebreid stil bij het levensverhaal van Jan van Ardenne. De bekende Moordrechtenaar maakte bij de expeditieafdeling van de K.V.T. de gloriejaren en neergang van de tapijtfabriek van binnenuit mee. Ook zeer lezenswaardig zijn de verhalen over schoenmaker Johannes de Wilde en de meubelfabriek van Piet de Bruin.
Jan van Ardenne over Indië en K.V.T.
Veel Moordrechtenaren kennen Jan van Ardenne (1927) als collega bij de K.V.T., bestuurslid van de harmonie, van het luilakcomité en als echtgenoot van Bertha. Bij de ‘Koninklijke’ werkte Jan 33 jaar op de expeditie-afdeling. In Moerdregt vertelt hij honderduit over de soms slechte arbeidsomstandigheden en de gestage aftakeling van Moordrechts grootste werkgever ooit. Ook haalt hij herinneringen op aan zijn enerverende militaire-diensttijd in het na-oorlogse Nederlands-Indië, vlak voor de onafhankelijkheid.
Moerdregts Roem van Toen
Moerdregts Roem van Toen toont een heerlijke foto van Johan Exalto uit de jaren ’30 van zwemmers in het ‘wijkje’, een inham van de Hollandsche IJssel bij het Westeinde in de schaduw van de KVT-toren. Aan de kant slaan tientallen dorpsgenoten de waaghalzen bewonderend gade.
De meubelfabriek van Piet de Bruin
Oudere Moordrechtenaren kunnen zich vast nog de meubelfabriek herinneren aan de Burgemeester Brandstraat bij de Ringvaart. Later was daar het reclamebureau DataGold gevestigd. De fabriek had ook dépendances in de voormalige Bethelkerk en aan de Westringdijk. Moerdregt zoomt in op de geschiedenis van de fabriek en op het levensverhaal van oprichter Pieter de Bruin (1902-1971).
Schoenmaker Johannes de Wilde
Moordrecht telde een eeuw geleden drie schoenmakers. Eén van hen was Johannes de Wilde (1878-1938) die een werkplaats bestierde aan de Dorpsstraat naast de Ambachtssteeg, in een pand dat later dienst deed als politiebureau. Jaap Waasdorp beschrijft zijn levensverhaal, de werkplaats en De Wilde’s betekenis als schoenmaker.
Onderduikrelaas bewerkt tot toneelstuk
De historische vereniging besteedde diverse keren aandacht aan het domineesgezin Kalkman, dat in de Tweede Wereldoorlog onderdak bood aan een Joodse onderduikster en ook twee eigen zonen verborg tijdens een Duitse razzia.
De stichting ‘Theater voor Iedereen’ was zo gegrepen door dit heldhaftige relaas dat ze het heeft bewerkt tot een toneelstuk, getiteld ‘Twee jongens onder het luik’. Het stuk wordt zaterdag 4 mei na de Dodenherdenking opgevoerd in de Dorpskerk aan het Kerkplein. Aanvang 21 uur. De toegang is gratis.
Historische beeldentuin
In Moerdregt ook aandacht voor de historische beeldentuin die de Historische Vereniging Moordrecht wil gaan inrichten in het Drost IJsermanpark aan het Westeinde, samen met de Milieuvereniging Zuidplas. Meer over dit initiatief lees je hier.
Leden van de Historische Vereniging Moordrecht krijgen Moerdregt elk kwartaal toegestuurd. Wilt u het historische tijdschrift voortaan ook ontvangen? Word dan snel lid!