Jan van Ardenne en de neergang van K.V.T.

Nieuwe Moerdregt weer bomvol boeiende dorpshistorie

Het april-nummer van Moerdregt staat uitgebreid stil bij het levensverhaal van Jan van Ardenne. De bekende Moordrechtenaar maakte bij de expeditieafdeling van de K.V.T. de gloriejaren en neergang van de tapijtfabriek van binnenuit mee. Ook zeer lezenswaardig zijn de verhalen over schoenmaker Johannes de Wilde en de meubelfabriek van Piet de Bruin.

Jan van Ardenne over Indië en K.V.T.

Veel Moordrechtenaren kennen Jan van Ardenne (1927) als collega bij de K.V.T., bestuurslid van de harmonie, van het luilakcomité en als echtgenoot van Bertha. Bij de ‘Koninklijke’ werkte Jan 33 jaar op de expeditie-afdeling. In Moerdregt vertelt hij honderduit over de soms slechte arbeidsomstandigheden en de gestage aftakeling van Moordrechts grootste werkgever ooit. Ook haalt hij herinneringen op aan zijn enerverende militaire-diensttijd in het na-oorlogse Nederlands-Indië, vlak voor de onafhankelijkheid.

Als ordonnans in Nederlands-Indië.
Op een beurs omstreeks 1960. V.l.n.r. schilder Henk Admiraal, Jan van Ardenne, Piet Holleman, Henk Alphenaar en Casper ten Berge (geheel rechts). De namen van de staande heren op de achtergrond zijn niet bekend.
Jan van Ardenne heeft zojuist de nieuwe Moerdregt in ontvangst genomen.

Moerdregts Roem van Toen

Moerdregts Roem van Toen toont een heerlijke foto van Johan Exalto uit de jaren ’30 van zwemmers in het ‘wijkje’, een inham van de Hollandsche IJssel bij het Westeinde in de schaduw van de KVT-toren. Aan de kant slaan tientallen dorpsgenoten de waaghalzen bewonderend gade.

De meubelfabriek van Piet de Bruin

Oudere Moordrechtenaren kunnen zich vast nog de meubelfabriek herinneren aan de Burgemeester Brandstraat bij de Ringvaart. Later was daar het reclamebureau DataGold gevestigd. De fabriek had ook dépendances in de voormalige Bethelkerk en aan de Westringdijk. Moerdregt zoomt in op de geschiedenis van de fabriek en op het levensverhaal van oprichter Pieter de Bruin (1902-1971).

De oude meubelfabriek aan de Molenstraat (later Burgemeester Brandstraat).

Schoenmaker Johannes de Wilde

Moordrecht telde een eeuw geleden drie schoenmakers. Eén van hen was Johannes de Wilde (1878-1938) die een werkplaats bestierde aan de Dorpsstraat naast de Ambachtssteeg, in een pand dat later dienst deed als politiebureau. Jaap Waasdorp beschrijft zijn levensverhaal, de werkplaats en De Wilde’s betekenis als schoenmaker.

Johannes de Wilde in zijn werkplaats aan de Dorpsstraat.

Onderduikrelaas bewerkt tot toneelstuk

De historische vereniging besteedde diverse keren aandacht aan het domineesgezin Kalkman, dat in de Tweede Wereldoorlog onderdak bood aan een Joodse onderduikster en ook twee eigen zonen verborg tijdens een Duitse razzia.

De stichting ‘Theater voor Iedereen’ was zo gegrepen door dit heldhaftige relaas dat ze het heeft bewerkt tot een toneelstuk, getiteld ‘Twee jongens onder het luik’. Het stuk wordt zaterdag 4 mei na de Dodenherdenking opgevoerd in de Dorpskerk aan het Kerkplein. Aanvang 21 uur. De toegang is gratis.

Historische beeldentuin

In Moerdregt ook aandacht voor de historische beeldentuin die de Historische Vereniging Moordrecht wil gaan inrichten in het Drost IJsermanpark aan het Westeinde, samen met de Milieuvereniging Zuidplas. Meer over dit initiatief lees je hier.

Te zien op 4 mei in de Dorpskerk. Aanvang 21 uur.

Leden van de Historische Vereniging Moordrecht krijgen Moerdregt elk kwartaal toegestuurd. Wilt u het historische tijdschrift voortaan ook ontvangen? Word dan snel lid!

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht