Moerdregt eert overleden erelid Panc Vink

Het nieuwe jaar trapt af met een gloednieuw nummer van Moerdregt. De januari-editie staat uiteraard uitgebreid stil bij het overlijden van ons geliefde erelid Panc Vink. Andere items zijn o.a.: Meester Goedhart, Klara Hoogendoorn-Asscheman, de peilschaal van de Snelle Sluis en buiten spelen in de jaren ’60.

Een overzicht van de items in de nieuwe Moerdregt:

Interview met Panc Vink (†)

Op 19 november 2016 overleed ons erelid Panc Vink. Kort voor zijn overlijden hadden Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp een lang interview met de geschiedschrijver van Moordrecht. De weerslag van het gesprek in Moerdregt is een pagina’s lang eerbetoon aan deze onvermoeibare onderzoeker naar het verleden van zijn geliefde IJsseldorp.

Oude prent van veerpont

In ‘Moerdregts Roem van Toen’ een prachtige oude prent van de veerpont naar Gouderak van Nicolaas Wicart (1748-1815). Op speciaal speciaal verzoek van Panc…

Fragment van het monument op de oude Algemene Begraafplaats voor de vier Joodse inwoners van Moordrecht, die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werden vermoord. Panc Vink had jarenlang voor de komst van het monument geijverd.

Meester Goedhart: 34 jaar hoofd van de ‘christelijke school’

Magchiel Goedhart was 34 jaar hoofd van de School met de(n) Bijbel aan de Middelweg, van 1922 tot 1956. Aan de hand van een gesprek met schoondochter C.M.  Goedhart-van Langeveld schetst Jaap Waasdorp het leven van deze geliefde onderwijzer. “Als er een leerkracht tekort was, moest zijn eigen dochter Ina, toen zij 12 jaar oud was, invallen.”

De School met den Bijbel in 1922.

Klara Hoogendoorn-Asscheman

Elly van Gelderen tekende het levensverhaal op van Klara (Klaasje) Hoogendoorn-Asscheman (1943). Haar opa was Jan Rehorst, die een kuikenboerderij had aan het Oosteinde. Vader Kees was busschauffeur bij busmaatschappij Van Gog. Met echtgenoot Martin Hoogendoorn stond Klara jarenlang op de markt met kaas en vleeswaren.

Peilschaal van de Snelle Sluis

Met de sloop van de oude buitenste Snelle Sluis (de schutsluis in de IJsseldijk) in 1987 verdween ook de hardstenen peilschaal in het 160 jaar oude waterwerk. Adri den Boer dook in de geschiedenis van deze monumentale peilschaal, die de waterstand onverstoorbaar in duimen en ellen weergaf.

Buiten spelen in de jaren ’60

Benieuwd wat ‘landjepik’ was? Een ‘natte halen’? En weet u nog waar het ‘open veld’ lag? Lees dan het verhaal van Pierre de Vogel over zijn kinderjaren in de jaren ’60 in Moordrecht, die zich voornamelijk op straat afspeelden. Een zakmes speelde een hoofdrol in veel jongensavonturen in die jaren.

Leden van de Historische Vereniging Moordrecht krijgen Moerdregt elk kwartaal toegestuurd. Wilt u het historische tijdschrift voortaan ook ontvangen? Word dan snel lid!

IK WORD LID

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht