Moordrechts ‘huiskapper’ blikt terug op 50 jaar knippen en scheren
Wie kent ‘m niet, herenkapper Rien Sluijter met zijn royaal bemeten snor? In zijn kapsalon aan de Kerklaan voorzag de 71-jarige herenkapper in de afgelopen halve eeuw vele honderden Moordrechtenaren van een fris verzorgde coupe. Voor Moerdregt-redacteur Jaap Waasdorp aanleiding om samen met Rien terug te blikken op diens 50-jarige kappersloopbaan. De weerslag van het gesprek staat in het januari-nummer van Moerdregt.
Kapstoel was ook biechtstoel
Geboren en getogen in de Korte Akkeren startte Rien Sluijter eind jaren ’60 een eigen kapperszaak aan de Moordrechtse Sluislaan (het ‘Steegje’), in het pand waar voorheen kapper Schrader was gevestigd. In 1974 verhuisde de jonge ondernemer naar de Kerklaan, om daar niet meer weg te gaan.
Voor menige klant was Riens antieke kapstoel ook een biechtstoel, wat de nodige mooie dorpse anekdotes opleverde. Tot op de dag van vandaag hanteert de 70-plusser de kam, schaar en tondeuse met verve. “De zaak is nog steeds open en ik doe het nog steeds met erg veel plezier.”
Andere onderwerpen in het januarinummer van Moerdregt:
‘Klapperman’ waakte ‘s nachts over het dorp
Tot in de 20ste eeuw had Moordrecht zijn eigen Nachtwacht. De ‘klapperman’ waakte ‘s nachts over het dorp en sloeg met zijn ‘klap’ alarm bij brand of ander onraad. De nachtwaker werd betaald uit het klapfonds. Jaap Waasdorp zocht uit hoe dat in z’n werk ging.
Moordrechts eeuwenoude band met de Molukken
De banden tussen Moordrecht en de Molukken gaan eeuwen terug. Al in de 17e eeuw togen meer dan 150 mannen uit Moordrecht naar Indië om daar te werken in dienst van de VOC. Een model van een VOC-schip in de oudheidkamer aan het Westeinde, geheel gemaakt van kruidnagels, herinnert nog aan die periode. Adri de Boer schreef er een boeiend historisch verhaal bij.
Moordrecht in wintertooi
‘Moerdregts Roem van Toen’ toont een pittoresk dorpsgezicht uit vroeger jaren, waarin de Moordrechtse daken schuil gaan onder een dik pak sneeuw. Anton Pieck had het niet romantischer kunnen bedenken…
Jeugdherinneringen van Diete Dumans-Duiverman
Diete Dumans-Duiverman bracht haar kinderjaren, samen met zus Leny, door in de Graaf Willemstraat. Geïnspireerd door Jaap Waasdorps artikel over de Nutskleuterschool aan de Sluislaan in het juli-nummer van Moerdregt, zette ze haar jeugdherinneringen op papier. “Wat een schrik als er bij slager de Wilde een varken geslacht werd dat in doodsnood gilde: ik weet nog hoe bang we waren.”
Leden van de Historische Vereniging Moordrecht krijgen Moerdregt elk kwartaal toegestuurd. Wilt u het historische tijdschrift voortaan ook ontvangen? <a href=”https://www.historischeverenigingmoordrecht.nl/lidmaatschap/”>Word dan snel lid!</a>