Moerdregt blikt terug op veelbewogen 25 jaar

Fantastisch jubileum beloning voor kwart eeuw aan de weg timmeren

Het eerste nummer van Moerdregt in 2019 staat volledig in het teken van het afgelopen hectische jubileumjaar. In diverse artikelen wordt niet alleen teruggeblikt op de festiviteiten, maar ook op de vele wapenfeiten die de Historische Vereniging Moordrecht in de afgelopen 25 jaar op haar conto kon schrijven.

Terugblik op de beginjaren

In een speciaal artikel duikt secretaris Eef Oosterwijk in de beginjaren van de vereniging. De oprichtingsvergadering had op 22 september 1993 plaats in de burgerzaal van het toenmalige gemeentehuis aan het Westeinde, onder leiding van Aad de Wit. Een jaar later al telde de nieuwe vereniging 150 leden. De jaren daarna groeide het ledental gestaag door naar de huidige (meer dan) 500.

Het eerste nummer van Moerdregt in 2019 is geheel gewijd aan het 25-jarig bestaan.

Wat heeft het opgeleverd?

Moerdregt-redacteuren Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp staan stil bij de vraag: ‘Wat heeft de historische vereniging in 25 jaar eigenlijk opgeleverd?’ Heel veel, zo blijkt. Een greep: het geliefde magazine Moerdregt, een alsmaar groeiende collectie historische voorwerpen, de interessante exposities in De Oudheidkamer, de drukbezochte ledenavonden, de goede contacten met zusterverenigingen, de uitgave van diverse boeken, waaronder het fraaie jubileumboek Moordrecht van Toen en niet te vergeten de vele keren dat de vereniging de pers haalde met haar activiteiten, zoals de actie tegen de sloop van de Snelle Sluis.

Geschiedenis van Moerdregt

Ook gaan Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp uitgebreid in op de geschiedenis van het kwartaalblad Moerdregt. Vier trouwe leveranciers van verhalen worden speciaal in het zonnetje gezet: Jan Trapman, Chris van Gennep(†), Elly van Gelderen en Panc Vink(†). De laatste schreef maar liefst 80 artikelen voor Moerdregt.

Historische Vereniging Moordrecht - Moerdregt Jan Trapman
Jan Trapman
Historische Vereniging Moordrecht - Moerdregt Panc Vink
Panc Vink
Historische Vereniging Moordrecht - Moerdregt Chris van Gennep
Chris van Gennep
Historische Vereniging Moordrecht - Moerdregt Elly van Gelderen
Elly van Gelderen

Collectie van 2000 voorwerpen

Voorzitter Marijke Edel zoomt in op de uitgebreide collectie van de vereniging. En speciaal op de vragen: Waar komen al deze voorwerpen vandaan? Wie verzamelden ze en waarom? Een van de eerste en meest verwoede verzamelaars was oud-burgemeester H.C. Vermaat (1912-1986). De voorwerpen werden jarenlang bewaard in het historische Ambachtshuis aan de Dorpsstraat. In 2014 verhuisde de inmiddels flink gegroeide collectie (meer dan 2000 voorwerpen) naar de Oudheidheidkamer aan het Westeinde.

Historische Vereniging Moordrecht - burgemeester H.C. Vermaat
Oud-burgemeester H.C. Vermaat.

Verder in het januarinummer van Moerdregt: een terugblik op de jubileumreceptie in de Oudheidkamer en het grootse jubileumfeest in De Zespunt, dat meer dan 200 gasten trok. De middenpagina’s zijn gereserveerd voor een fraaie fotocollage van Dirk Hoogerwaard.

Leden van de Historische Vereniging Moordrecht krijgen Moerdregt elk kwartaal toegestuurd. Wilt u het historische tijdschrift voortaan ook ontvangen? Word dan snel lid!

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht