Sluisje, sluiswachtershuisje, Sluislaantje…

Historische Vereniging Moordrecht - Ada Verboom van Bakkerij Verboom
Ook in de nieuwe Moedregt: nostalgie uit de jaren ’60. Ada Verboom tapt een softijsje in de winkel van Bakkerij Verboom aan de Kerklaan.

Januari-nummer Moerdregt belicht oude en nieuwe geschiedenis

Een nieuw jaar, dus ook een nieuwe Moerdregt. Het januari-nummer van het magazine van de historische vereniging opent met de geschiedenis van het sluisje en sluiswachtershuisje bij de huidige kruising van de Sluislaan en de Koningin Julianastraat. Ook leest u verhalen over het 100-jarig bestaan van Bakkerij Verboom, de familie Kraan uit het ‘Moortsche Veen’ en de aloude misvatting als zou Moordrecht zijn afgeleid van de woorden ‘moord’ en ‘recht’.

Sluisje en huisje aan de Hoefvliet

Tussen de huidige Sluislaan en Schielandstraat liep vroeger een wetering die uitkwam op de Ringvaart. Langs het water van deze Hoefvliet lag een idyllisch pad met huisjes en tuinderijen, met aan de kop een sluis met sluiswachtershuisje.

Het ‘Sluislaantje’ markeerde tot de jaren ’50 de noordelijke grens van de bebouwde kom van Moordrecht. De inham van de Ringvaart bij de oude begraafplaats herinnert nog aan dat idyllische tafereel. Jaap Waasdorp dook in de archieven en schreef een mooi verhaal over de geschiedenis van de sluis en het bijbehorende sluiswachtershuisje.

Historische Vereniging Moordrecht - sluisje en sluiswachtershuisje Hoefvliet bij Sluislaantje
In de jaren ’50 werd het sluisje buiten gebruik gesteld. Op deze plek ligt nu de inham bij de oude begraafplaats.
Historische Vereniging Moordrecht - sluisje en sluiswachtershuisje Hoefvliet bij Sluislaantje
De jaren ’50: Het huisje staat er nog. Maar op de achtergrond zijn de bejaardenwoningen aan de Sluislaan al in aanbouw.

100 jaar Bakkerij Verboom

Bakkerij Johan Verboom is een begrip in Moordrecht. Het 100 jarig-bestaan van de bakkerij in 2019 was voor de huidige eigenaar Johan Tuynder aanleiding om de geschiedenis van zijn bedrijf op papier te zetten, met hoofdrollen voor oprichter ‘opa’ Johannes Verboom, zoon Jaap, oom Adrie, Johan zelf en zijn vrouw Nicolien. De bakkerij heeft tegenwoordig vestigingen aan het Thorbeckeplein en de Smidse.

Historische Vereniging Moordrecht - Bakkerij Verboom aan de Kerklaan
De nieuwe winkel aan de Kerklaan, eind jaren ’50.

De familie Kraan uit het Moordsche Veen

De geschiedenis van Moordrecht is voor een belangrijk deel getekend door het ‘Moortsche Veen’, het uitgestrekte veengebied in de huidige Zuidplaspolder en in vroeger eeuwen het domein van noeste turfstekers. Elly van Gelderen tekende het verhaal op van de familie Kraan, die woonde aan de toenmalige Veenweg. In de achttiende eeuw verdween de weg en de omliggende huizen in de golven na een dijkdoorbraak bij Gouda. Latere telgen van de familie Kraan verdienden de kost onder andere als hovenier.

Historische Vereniging Moordrecht - familie Kraan en het Moortsche Veen
De turfstekersfamilies leefden vaak in erbarmelijke omstandigheden.

Veilig onder Moordenaars

Is het Moord-recht of Moor-drecht? Die vraag stellen inwoners zich al eeuwenlang. Een oud kerkzegel toont een bijbellezende maagd, omringd door drie mannen met dolken onder de titel: ‘Veilig onder Moordenaars’. Hetzelfde tafereel siert ook het orgel van de Dorpskerk aan het Kerkplein. De makers gingen er ten onrechte vanuit dat de naam Moordrecht een samenstelling was van ‘moord’ en ‘recht’. Inmiddels weten we beter. Moordrecht is een samenstelling van ‘moer’ (veen of moeras) en ‘drecht’ (veer of oversteekplaats bij de rivier). Adri den Boer schreef er een kort, maar amusant verhaal over.

Historische Vereniging Moordrecht - Veilig onder de Moordenaars
‘Veilig onder de Moordenaars’ siert het kerkorgel van de Dorpskerk. Het tafereel is gebaseerd op een misverstand…

Expositie Moordrechte Indiëgangers

Eef Oosterwijk blikt terug op de opening van de expositie Moordrechtse Indiëgangers, die sinds 9 november te zien is in de Oudheidkamer aan het Westeinde. De officiële handeling werd op 9 november jl. verricht door oud-strijders Wim van Dam en Cees van Gameren. Moerdregt wijdde in oktober een speciale editie aan deze bijzondere episode in de dorpsgeschiedenis. De expositie is voorlopig elke tweede zaterdag van de maand van 13.30 tot 16.30 te bezichtigen.

Historische Vereniging Moordrecht - expositie Moordrechtse Indiëgangers: Wim van Dam en Cees van Gameren
Wim van Dam (links) en Cees van Gameren openen de expositie.

Leden van de Historische Vereniging Moordrecht krijgen Moerdregt elk kwartaal toegestuurd. Wilt u het historische tijdschrift voortaan ook ontvangen? Word dan snel lid!

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht