Januari-nummer Moerdregt belicht oude en nieuwe geschiedenis
Een nieuw jaar, dus ook een nieuwe Moerdregt. Het januari-nummer van het magazine van de historische vereniging opent met de geschiedenis van het sluisje en sluiswachtershuisje bij de huidige kruising van de Sluislaan en de Koningin Julianastraat. Ook leest u verhalen over het 100-jarig bestaan van Bakkerij Verboom, de familie Kraan uit het ‘Moortsche Veen’ en de aloude misvatting als zou Moordrecht zijn afgeleid van de woorden ‘moord’ en ‘recht’.
Sluisje en huisje aan de Hoefvliet
Tussen de huidige Sluislaan en Schielandstraat liep vroeger een wetering die uitkwam op de Ringvaart. Langs het water van deze Hoefvliet lag een idyllisch pad met huisjes en tuinderijen, met aan de kop een sluis met sluiswachtershuisje.
Het ‘Sluislaantje’ markeerde tot de jaren ’50 de noordelijke grens van de bebouwde kom van Moordrecht. De inham van de Ringvaart bij de oude begraafplaats herinnert nog aan dat idyllische tafereel. Jaap Waasdorp dook in de archieven en schreef een mooi verhaal over de geschiedenis van de sluis en het bijbehorende sluiswachtershuisje.
100 jaar Bakkerij Verboom
Bakkerij Johan Verboom is een begrip in Moordrecht. Het 100 jarig-bestaan van de bakkerij in 2019 was voor de huidige eigenaar Johan Tuynder aanleiding om de geschiedenis van zijn bedrijf op papier te zetten, met hoofdrollen voor oprichter ‘opa’ Johannes Verboom, zoon Jaap, oom Adrie, Johan zelf en zijn vrouw Nicolien. De bakkerij heeft tegenwoordig vestigingen aan het Thorbeckeplein en de Smidse.
De familie Kraan uit het Moordsche Veen
De geschiedenis van Moordrecht is voor een belangrijk deel getekend door het ‘Moortsche Veen’, het uitgestrekte veengebied in de huidige Zuidplaspolder en in vroeger eeuwen het domein van noeste turfstekers. Elly van Gelderen tekende het verhaal op van de familie Kraan, die woonde aan de toenmalige Veenweg. In de achttiende eeuw verdween de weg en de omliggende huizen in de golven na een dijkdoorbraak bij Gouda. Latere telgen van de familie Kraan verdienden de kost onder andere als hovenier.
Veilig onder Moordenaars
Is het Moord-recht of Moor-drecht? Die vraag stellen inwoners zich al eeuwenlang. Een oud kerkzegel toont een bijbellezende maagd, omringd door drie mannen met dolken onder de titel: ‘Veilig onder Moordenaars’. Hetzelfde tafereel siert ook het orgel van de Dorpskerk aan het Kerkplein. De makers gingen er ten onrechte vanuit dat de naam Moordrecht een samenstelling was van ‘moord’ en ‘recht’. Inmiddels weten we beter. Moordrecht is een samenstelling van ‘moer’ (veen of moeras) en ‘drecht’ (veer of oversteekplaats bij de rivier). Adri den Boer schreef er een kort, maar amusant verhaal over.
Expositie Moordrechte Indiëgangers
Eef Oosterwijk blikt terug op de opening van de expositie Moordrechtse Indiëgangers, die sinds 9 november te zien is in de Oudheidkamer aan het Westeinde. De officiële handeling werd op 9 november jl. verricht door oud-strijders Wim van Dam en Cees van Gameren. Moerdregt wijdde in oktober een speciale editie aan deze bijzondere episode in de dorpsgeschiedenis. De expositie is voorlopig elke tweede zaterdag van de maand van 13.30 tot 16.30 te bezichtigen.
Leden van de Historische Vereniging Moordrecht krijgen Moerdregt elk kwartaal toegestuurd. Wilt u het historische tijdschrift voortaan ook ontvangen? Word dan snel lid!