Moerdregt duikt in historie van ijsbaan

Word lid en ontvang gratis het prachtige HVM-jubileumboek!

De nieuwe Moerdregt is uit. Het zomernummer van ons kwartaalmagazine brengt verkoeling met artikelen over de ijsbaan, 80 jaar ‘Vrouwen van Nu’ (v/h Bond van Plattelandsvrouwen), het ‘huis met de zonnewijzer’ en het prachtige jubileumboek ter gelegenheid van. het 25-jarig bestaan van onze vereniging.

Jerry Bongers over de ijsbaan

Marinus Bongers was jarenlang voorzitter van de ijsclub Moordrecht. In Moerdregt vertelt zijn zoon Jerry aan Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp uitgebreid over de aanleg en ontwikkeling van de ijsbaan bij het ouderlijk huis aan de Oostbuurtstraat. Scheuren in het ijs? Wat heet water in de scheur gieten, even wachten tot het water bevroor en het ijs was weer ‘als nieuw’…

Een jonge Jerry Bongers poseert met Moordrechts schaatscrack Ab van Adrichem.

‘Vrouwen van Nu’ bestaat 80 jaar

‘Het werk van huisvrouwen en boerinnen is zwaar en eentonig en wanneer de vrouwen na volbrenging van de dagtaak aan genoegens voor zichzelf kunnen deelnemen, dan komt dat het gezin en de samenleving ten goede.’

Die woorden sprak initiatiefneemster mevrouw Van der Torren bij de oprichting van de Moordrechtse afdeling van ‘Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen’ in 1938, later omgedoopt in ‘Vrouwen van Nu’.

80 jaar later schreef Mieke Pieterse-Palsgraaf een boeiend artikel over het wel en wee van de Moordrechtse ‘plattelandsvrouwen’, speciaal voor Moerdregt.

Een oude voorkant van het verenigingsblad, geïllustreerd door Chris Roodbeen.

Moerdregts Roem van Toen

In Moerdregts Roem van Toen een heerlijk vergeelde foto van een boerengezin ‘ergens’ in Moordrecht, gemaakt in 1910. Opa poseert in vol ornaat met pijp en klompen en oma draait routineus aan het spinnewiel. Zo te zien heeft ze het meer gedaan. Nostalgie zoals nostalgie bedoeld is.

Het ‘huis met de zonnewijzer’

Ooit stond buitendijks aan het Westeinde het ‘huis met de zonnewijzer’, naast de woning van de weduwe van Jeveren en schuin tegenover de Waal. Achter het huis lag de ‘Kleine wijk’ een inham van de Hollandsche IJssel. Richard de Bruijn en Jaap Waasdorp waren van kindsaf aan geïntrigeerd door de verhalen over het boerderij-achtige pand met zijn magische zonnewijzer op de gevel en gingen op onderzoek uit. De weerslag van hun werk is te lezen in Moerdregt.

Het huis met de ‘magische’ zonnewijzer aan het Westeinde.

Jubileumboek ter gelegenheid van 25-jarig bestaan

Komend najaar bestaat de Historische Vereniging Moordrecht 25 jaar. Ter gelegenheid van deze bijzondere mijlpaal verschijnt er een fraai jubileumboek onder de titel ‘Moordrecht van Toen’. Het boek staat vol foto’s van Moordrechtse woningen uit de periode 1900 – 1960. Elke foto gaat vergezeld met een mooi verhaal over de bewoners en andere interessante wetenswaardigheden.

Het jubileumboek is geschreven door Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp. De foto’s zijn bewerkt door Dirk Hoogerwaard.

Leden van de vereniging krijgen ‘Moordrecht van Toen’ gratis thuisgestuurd. Wilt u het jubileumboek ook ontvangen? Word dan snel lid! U krijgt dan ook vier keer per jaar ons mooie magazine in de bus.

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht