Laatste editie in A5-formaat, volgende nummer is stuk groter
Het nieuwe april-nummer van Moerdregt staat vooral in het teken van ’75 jaar vrijheid’. In enkele langere, boeiende verhalen wordt stilgestaan bij de ellendige oorlogsjaren en de bevrijding op 5 mei 1945, precies 75 jaar geleden. Overigens is deze Moerdregt de laatste in A5-formaat. De volgende edities zijn groter, zodat de foto’s beter tot hun recht komen.
De boerderij van het gezin Van Velzen
In 2018 overleed Moordrechtenaar Cor van Velzen op 83-jarige leeftijd. Op zijn verjaardag. Hij liet een bundel na met verhalen over zijn kinderjaren in de oorlog. Henk van Kerkhof gebruikte Cor’s herinneringen als basis voor een eigen onderzoek. Met zijn artikel in Moerdregt geeft hij een boeiende inkijk in het angstige bestaan tijdens de bezettingsjaren.
De Van Velzens bewoonden een boerderij aan de Provincialeweg vlakbij de splitsing van de spoorlijnen Utrecht-Den Haag en Utrecht-Rotterdam. Op deze logistiek-strategische plek moest het gezin elke dag vrezen voor bombardementen, beschietingen en crashes van bommenwerpers, net als veel andere bewoners van woningen en boerderijen in en om Moordrecht.
Om de haverklap stonden er welkome en onwelkome bezoekers voor de deur: van Rotterdammers die uit de trein waren gesprongen op weg naar de werkkampen, tot SS-ers die met getrokken geweren de boerderij wilden doorzoeken. In januari 1945 staken de Duitsers de boerderij zonder enige directe aanleiding in brand.
Piet Twigt: dwangarbeid in Duitsland
Speciaal voor Moerdregt schreef Billie Twigt een verhaal over de oorlogsjaren van Piet Twigt, die op 21 maart jl. overleed. Veel Moordrechtenaren kenden Piet vooral als gemeentebode en consul bij de voetbalvereniging. Hij had kleindochter Billie uitgebreid verteld over zijn jaren als dwangarbeider in de Duitse oorlogsindustrie, de angstige momenten tijdens de bombardementen door de geallieerden en de ‘bevrijding’ door de Russen in 1945. Piet Twigt en een maat besloten hun lot niet af te wachten en namen de vlucht. Na diverse omzwervingen door Duitsland keerde Piet in augustus 1945 heelhuids terug in Moordrecht.
Wiggert van den Heuvel: bevrijder
Net als vorig jaar zou toneelvereniging Theater Voor Iedereen op 4 mei een toneelstuk opvoeren in de Dorpskerk. Door de lockdown gaat de voorstelling niet door. Het stuk is gebaseerd op een verhaal van Jan-Tjeerd de Jong over Wiggert van den Heuvel. Deze Moordrechtenaar trok in de meidagen van 1940 mee met de terugtrekkende Fransen en Engelsen. In Engeland sloot hij zich aan bij de Prinses Irenebrigade. Meer dan vier jaar later zette Wiggert als bevrijder op het strand van Normandië weer voet op het vasteland.
Han de Knegt: ‘herinneringen van een Rooms jongetje’
Jaap Waasdorp sluit de rij met een artikel over Han de Knegt, die met zijn 11 broers en zussen opgroeide bij de touwbaan van zijn vader aan het Oosteinde. Het verhaal ontleende Jaap aan het boekje ‘Herinneringen van een Rooms jongetje’ dat Han zelf schreef. In het boekje vertelt Han over zijn jeugdjaren in de arme jaren ’30 en de oorlogsjaren daarna. Het spelen op het erf en de weilanden achter het huis, het eentonige werk in de touwslagerij, vissen in de Grote Waal, het gebibber in bed tijdens koude winternachten, het gelukkige gevoel bij het zien van de eerste opkomende krokussen… Han vertrouwde het allemaal toe aan het papier.
Zoals gezegd is het mei-nummer van Moerdregt de laatste editie in het vertrouwde A5-formaat. De volgende Moerdregt is een stuk groter, waardoor de foto’s beter tot hun recht komen. Wilt u dit eerste (bewaar)nummer niet missen, word dan lid van de Historische Vereniging Moordrecht. U ontvangt Moerdregt dan voortaan automatisch gratis thuis.
Wilt u het historische tijdschrift voortaan ook ontvangen? Word dan snel lid!