In het oktobernummer van Moerdregt
Het oktobernummer van Moerdregt besteedt ruim aandacht aan Wim en Sien Sprenger en hun belangrijke rol in het Moordrechtse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wim was onder meer commandant van de verzetsregio Moordrecht. Samen met zijn vrouw Sien bood hij ook onderduikers een veilig onderkomen in de echtelijke woning aan de Stevensstraat.
Verder in Moerdregt:
- In memoriam Jan Rensen
- ‘Middenstanders uit Moerdregt’
- De Vijftiger jaren wijk – deel 3
- Oude kaart van Schieland en Krimpenerwaard
In memoriam Jan Rensen
Uiteraard staat Moerdregt stil bij het overlijden van Jan Rensen op 15 juli jl. Jan was vanaf de oprichting in 1993 penningmeester van de historische vereniging. Secretaris Eef Oosterwijk blikt terug op Jans grote verdiensten voor het Moordrechtse verenigingsleven. Op 22 juli werd de overledene postuum benoemd tot erelid. Jans functie als penningmeester is inmiddels overgenomen door Ad Eegdeman.
Het verzet van Wim en Sien Sprenger
Henk van Kerkhof verdiepte zich in het boeiende levensverhaal van het echtpaar Wim en Sien Sprenger, dat in de oorlogsjaren een belangrijke rol speelde in het Moordrechtse verzet. Het uitgebreide artikel in Moerdregt is gebaseerd op het boek ‘Oorlog en Bevrijding in Moordrecht van Panc Vink’, een kist met documenten van Sien Sprenger (in het bezit van de historische vereniging), documenten uit het streekarchief Midden-Holland en het boek ‘100 jaar Sien Sprenger in haar eigen woorden’, opgetekend door Willem Campschreur.
Aan de Stevensstraat
Wim Sprenger (1913-1988) en Sien Pool (1912-2014) leerden elkaar kennen op de middelbare school in Breda. In 1938 trouwden ze en verhuisden ze naar de Stevensstraat in Moordrecht, waar Wim aan de slag ging bij de gemeente. In de oorlogsjaren boden het echtpaar en hun zoons Rien en Wim onderdak aan onderduikers, of hielpen ze op andere wijze, zoals bij de Joodse baby Chaim. Hij kon niet mee met zijn ouders, die op de vlucht waren geslagen voor de Duitsers. Sien wist hem in een onderduikadres in Diepenveen te krijgen.
Commandant van regio Moordrecht
Het echtpaar raakte gaandeweg steeds meer betrokken bij het regionale verzetswerk. Wim werd commandant van de regio Moordrecht en de kelder van de woning was het decor van vele geheime vergaderingen. Bij hun verzetswerk werkten ze nauw samen met Frans Vink jr. en Cor Kasbergen. Wim bracht onder meer de Duitse geschutsstellingen langs de spoorlijn in kaart en met de andere verzetsmensen reikte hij bonkaarten uit aan gezinnen. Het verzetswerk botste echter steeds meer met Wims werk als gemeentesecretaris, waarin hij orders van de bezetters moest uitvoeren. Daarop dook hij onder een valse naam onder in Ouderkerk aan den IJssel.
Het tweede deel van het verhaal over de Sprengers leest u in de volgende Moerdregt.
‘Middenstanders uit Moerdregt’
Momenteel loopt in Oudheidkamer Het Weeshuis aan het Westeinde een nostalgische expositie over Moordrechtse winkeliers en andere middenstanders. De tentoonstelling toont foto’s en attributen van de vele kleurrijke ondernemers die het dorp door de jaren heen rijk was. Naar aanleiding van de expositie maakte Dirk Hoogerwaard speciaal voor Moerdregt een collage met oude en minder oude foto’s met Moordrechtse middenstanders ‘in actie’. Voor velen vast een feest der herkenning…
De expositie is elke tweede zaterdag van de maand te bekijken van 13.30 tot 16.30 uur.
De Vijftiger jaren wijk – deel 3
In deel 3 van de serie over de Vijftiger-jarenwijk zoomt Jaap Waasdorp in op de bouw van het laatste stukje Schielandstraat, de Drost IJsermansingel, Oost Waalstraat, Sluislaan en Koningin Julianastraat. De huizen en gebouwen werden in de periode 1955-1959 gebouwd door de aannemers A.B. Leeuwis, F. Vink en Zn, L. Vermeer en J. Kasbergen.
In de Schielandstraat betrof het de bouw van zes duplexwoningen. In de Sluislaan verrezen ‘gewone’ woningen, seniorenwoningen en de Nuts kleuterschool. Aan de Oost Waalstraat kwamen portiekwoningen en aan de Julianastraat zelfs drie heuse flatgebouwen. Verderop richting de Kerklaan werd het Groene Kruis-gebouw gerealiseerd.
Kaart van Schieland en Krimpenerwaard
De historische vereniging beschikt over een cd-rom met antieke kaarten van Gouda en omgeving. Eén daarvan betreft een achttiende-eeuwse kaart van het gebied, waarop duidelijk is te zien hoe het afgraven van het veen voor de turfwinning in de huidige Zuidplaspolder de omliggende dorpen en ook Gouda en Rotterdam bedreigde. Aan de hand van een eerder artikel in Moerdregt van Jan Trapman in 1996 beschrijft Henk van Kerkhof de geschiedenis van de turfwinning en het ontstaan van de plassen, die uiteindelijk in de negentiende eeuw werden drooggelegd.
Wilt u voortaan geen verhaal meer missen? Word dan snel lid van de Historische Verenging Moordrecht. U ontvangt het magazine dan voortaan automatisch drie keer per jaar gratis in de bus.