Het verzet van Wim en Sien Sprenger

In het oktobernummer van Moerdregt

Het oktobernummer van Moerdregt besteedt ruim aandacht aan Wim en Sien Sprenger en hun belangrijke rol in het Moordrechtse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wim was onder meer commandant van de verzetsregio Moordrecht. Samen met zijn vrouw Sien bood hij ook onderduikers een veilig onderkomen in de echtelijke woning aan de Stevensstraat.

Verder in Moerdregt:

  • In memoriam Jan Rensen
  • ‘Middenstanders uit Moerdregt’
  • De Vijftiger jaren wijk – deel 3
  • Oude kaart van Schieland en Krimpenerwaard

In memoriam Jan Rensen

Uiteraard staat Moerdregt stil bij het overlijden van Jan Rensen op 15 juli jl. Jan was vanaf de oprichting in 1993 penningmeester van de historische vereniging. Secretaris Eef Oosterwijk blikt terug op Jans grote verdiensten voor het Moordrechtse verenigingsleven. Op 22 juli werd de overledene postuum benoemd tot erelid. Jans functie als penningmeester is inmiddels overgenomen door Ad Eegdeman.

Wethouder Verbeek reikt Jan een checque uit i.v.m. het 25-jarig bestaan van de historische vereniging.
Jan in gesprek met met erelid Johan Verboom tijdens de tentoonstelling over Sport in de Oudheidkamer.

Het verzet van Wim en Sien Sprenger

Henk van Kerkhof verdiepte zich in het boeiende levensverhaal van het echtpaar Wim en Sien Sprenger, dat in de oorlogsjaren een belangrijke rol speelde in het Moordrechtse verzet. Het uitgebreide artikel in Moerdregt is gebaseerd op het boek ‘Oorlog en Bevrijding in Moordrecht van Panc Vink’, een kist met documenten van Sien Sprenger (in het bezit van de historische vereniging), documenten uit het streekarchief Midden-Holland en het boek ‘100 jaar Sien Sprenger in haar eigen woorden’, opgetekend door Willem Campschreur.

Aan de Stevensstraat

Wim Sprenger (1913-1988) en Sien Pool (1912-2014) leerden elkaar kennen op de middelbare school in Breda. In 1938 trouwden ze en verhuisden ze naar de Stevensstraat in Moordrecht, waar Wim aan de slag ging bij de gemeente. In de oorlogsjaren boden het echtpaar en hun zoons Rien en Wim onderdak aan onderduikers, of hielpen ze op andere wijze, zoals bij de Joodse baby Chaim. Hij kon niet mee met zijn ouders, die op de vlucht waren geslagen voor de Duitsers. Sien wist hem in een onderduikadres in Diepenveen te krijgen.

Commandant van regio Moordrecht

Het echtpaar raakte gaandeweg steeds meer betrokken bij het regionale verzetswerk. Wim werd commandant van de regio Moordrecht en de kelder van de woning was het decor van vele geheime vergaderingen. Bij hun verzetswerk werkten ze nauw samen met Frans Vink jr. en Cor Kasbergen. Wim bracht onder meer de Duitse geschutsstellingen langs de spoorlijn in kaart en met de andere verzetsmensen reikte hij bonkaarten uit aan gezinnen. Het verzetswerk botste echter steeds meer met Wims werk als gemeentesecretaris, waarin hij orders van de bezetters moest uitvoeren. Daarop dook hij onder een valse naam onder in Ouderkerk aan den IJssel.

Het tweede deel van het verhaal over de Sprengers leest u in de volgende Moerdregt.

Het jonge echtpaar Sien en Wim Sprenger.
Het gezin Sprenger woonde in de woning rechts aan de Stevensstraat. Nu is daar de doorgang naar het Wethouder Van Gentplein.

‘Middenstanders uit Moerdregt’

Momenteel loopt in Oudheidkamer Het Weeshuis aan het Westeinde een nostalgische expositie over Moordrechtse winkeliers en andere middenstanders. De tentoonstelling toont foto’s en attributen van de vele kleurrijke ondernemers die het dorp door de jaren heen rijk was. Naar aanleiding van de expositie maakte Dirk Hoogerwaard speciaal voor Moerdregt een collage met oude en minder oude foto’s met Moordrechtse middenstanders ‘in actie’. Voor velen vast een feest der herkenning…

De expositie is elke tweede zaterdag van de maand te bekijken van 13.30 tot 16.30 uur.

Collage van bekende Moordrechtse middenstanders van vroeger. Wie herkent ú?

De Vijftiger jaren wijk – deel 3

In deel 3 van de serie over de Vijftiger-jarenwijk zoomt Jaap Waasdorp in op de bouw van het laatste stukje Schielandstraat, de Drost IJsermansingel, Oost Waalstraat, Sluislaan en Koningin Julianastraat. De huizen en gebouwen werden in de periode 1955-1959 gebouwd door de aannemers A.B. Leeuwis, F. Vink en Zn, L. Vermeer en J. Kasbergen.

In de Schielandstraat betrof het de bouw van zes duplexwoningen. In de Sluislaan verrezen ‘gewone’ woningen, seniorenwoningen en de Nuts kleuterschool. Aan de Oost Waalstraat kwamen portiekwoningen en aan de Julianastraat zelfs drie heuse flatgebouwen. Verderop richting de Kerklaan werd het Groene Kruis-gebouw gerealiseerd.

Gezicht op de Sluislaan in aanbouw. De kleuterschool is al klaar. Rechts de woning van de familie Tuijnder.
De flats aan de Koningin Julianastraat staan in de steigers.

Kaart van Schieland en Krimpenerwaard

De historische vereniging beschikt over een cd-rom met antieke kaarten van Gouda en omgeving. Eén daarvan betreft een achttiende-eeuwse kaart van het gebied, waarop duidelijk is te zien hoe het afgraven van het veen voor de turfwinning in de huidige Zuidplaspolder de omliggende dorpen en ook Gouda en Rotterdam bedreigde. Aan de hand van een eerder artikel in Moerdregt van Jan Trapman in 1996 beschrijft Henk van Kerkhof de geschiedenis van de turfwinning en het ontstaan van de plassen, die uiteindelijk in de negentiende eeuw werden drooggelegd.

De huidige Zuidplaspolder was tot in de 19e eeuw een uitgestrekt plassengebied.

Wilt u voortaan geen verhaal meer missen? Word dan snel lid van de Historische Verenging Moordrecht. U ontvangt het magazine dan voortaan automatisch drie keer per jaar gratis in de bus.

> Lid worden

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht