Moerdregt zet familie Fresen in ‘t zonnetje

Portret van een markant tandartsgezin

Moordrecht is een bonte gemeenschap. Maar één ding hebben de meeste (oudere) dorpsgenoten met elkaar gemeen: het halfjaarlijkse bezoek aan tandarts Fresen aan de Dorpsstraat, waar ze in de wachtkamer in angstige spanning wachtten op de vraag ‘Wie is er aan de beurt?’ Het nieuwe julinummer van Moerdregt staat uitgebreid stil bij het bekende tandartsgezin, dat veel heeft betekend voor de Moordrechtse gemeenschap.

In gesprek met mevrouw Els Fresen-van Steenwijk

Voor het artikel over de familie Fresen spraken redacteuren Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp uitgebreid met mevrouw Els Fresen-van Steenwijk, de weduwe van tandarts Tom Fresen. In het relaas passeert het leven van het gezin de revue: de start van de praktijk in de Schielandstraat, de verhuizing naar de Dorpsstraat, het gezellige dorpsleven, de bridgeclub Never Down (de heer Fresen was een fervent bridger), de oprichting van de Moordrechtse Volleybal Club (MVC, later Radius) en het vele vrijwilligerswerk van het echtpaar.

Tom en Els Fresen.

Moerdregts Roem van Toen

De ‘centerfold’ is traditioneel ingeruimd voor de rubriek Moerdregts Roem van Toen. Met deze keer een stoere kiek van het jongensclubje ‘Klein maar dapper’ uit het Westeinde.

Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen

De serie over de Moordrechtse scholen staat in dit nummer stil bij het kleuteronderwijs in Moordrecht. Jaap Waasdorp dook in de geschiedenis van de Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen, die ijverde voor kleuteronderwijs voor iedereen. De inspanningen van deze organisatie resulteerden in de bouw van de nutskleuterschool aan de Sluislaan.

Nutskleuterschool aan de Sluislaan.

Bakkersfamilie Begeer

Gerrit Verkerk schetst een portret van de familie Begeer, die zich in de 19e eeuw in Moordrecht vestigde en aan de Dorpsstraat/Kerkplein een bakkerszaak runde. Het artikel staat vooral stil bij het leven van Margaretha (‘Massie’) Begeer-Hoogerdijk. Na het overlijden van haar man Koos in 1912 zette zij de zaak alleen voort, met de hulp van haar zeven kinderen. Hoe het ze verder vergaat, leest u in Moerdregt.

Leden van de Historische Vereniging Moordrecht krijgen Moerdregt elk kwartaal toegestuurd. Wilt u het historische tijdschrift voortaan ook ontvangen? Word dan snel lid!

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht