Monumentaal hek Dorpsstraat 58 terug op zijn plek

‘Trompelust’ heet nu ‘Vroegop’s IJseloord’

Het fraaie gietijzeren hek tussen de panden Dorpsstraat 58 en 60 is weer terug op zijn plek. Op aandringen de monumentencommissie Zuidplas heeft de familie Vroegop, eigenaar van Dorpsstraat 58, weer een hek laten plaatsen voor de binnenplaats naast hun woning. De naam ‘Trompelust’, die op het oude hek stond, is echter vervangen door ‘Vroegop’s IJseloord’.

Vanuit de monumentencommissie van de gemeente Zuidplas was meerdere keren navraag gedaan over het (tijdelijk) verwijderen van het hek tussen de voormalige woning/praktijk van huisarts Van der Wild (daarvoor Van Westendorp) en het voormalige Ambachtshuis.

Volgens een ijzersmid was het hek slechts 35 jaar oud en niet zo professioneel in elkaar gelast. Ook de naam ‘Trompelust’ was niet echt de originele naam. De boeken van de rijksdienst voor cultureel erfgoed vermelden de naam ‘IJseloord’. Daarom besloot de familie Vroegop het hek te tooien met de naam ‘Vroegop IJseloord’.

HVM: ‘verandering ongepast’

Leden van de historische vereniging in Moordrecht zijn niet gelukkig met de plotselinge naamsverandering. Zij vinden het ongepast om een eigen invulling te geven aan een rijksmonument. Bovendien is er geen vergunning aangevraagd voor de aanpassing, wat wel verplicht is bij een verandering in een beschermd dorpsgezicht.

Lokaal historicus en lid van de monumentencommissie Adri den Boer is het eens met de HVM. Om die reden een vergunning weigeren vindt hij echter te ver gaan, als deze zou worden aangevraagd.

Bron: Gouwe IJssel Nieuws

Eerst: ‘IJseloord’ (foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) …
… toen ‘Trompelust’ (foto: Google Steet View) …
… nu ‘Vroegop’s IJsseloord’ (foto: Gouwe IJssel Nieuws).

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht