Zoon echtpaar Sprenger schenkt verzetsschaal

Dankbaar dat het verhaal wordt doorverteld

De Historische Vereniging Moordrecht kreeg onlangs de verzetsschaal van Wim en Sien Sprenger geschonken. Rien Sprenger, de zoon van het verzetsechtpaar, overhandigde de bijzondere herdenkingsschaal op 4 mei aan HVM-voorzitter Marijke Edel na afloop van de theatervoorstelling ‘Verzet langs het spoor’ door theatergroep Theater voor Iedereen in de Dorpskerk aan het Kerkplein.

Moordrecht eerde verzetsheld Wim Sprenger met deze rijk gedecoreerde gedenkschaal.
Marijke Edel bedankt Rien Sprenger voor de bijzondere schenking.

Belangrijke rol in het Moordrechtse verzet

In ons historisch magazine Moerdregt kon u lezen over de belangrijke rol in het verzet van Wim en Sien Sprenger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo boden ze onderdak aan onderduikers en hielpen ze een Joodse baby aan een onderduikadres elders in het land. Wim Sprenger was ook commandant van de verzetsregio Moordrecht. Het verhaal van de familie Sprenger inspireerde theatermaker Jan-Tjeerd de Jong tot een theatervoorstelling onder de naam ‘Verzet langs het spoor’. De voorstelling werd op donderdag 4 mei uitgevoerd in een bomvolle Dorpskerk aan het Kerkplein.

‘Het heilig vuur van uw verzet’

Ook nakomelingen van Wim en Sien Sprenger waren bij de voorstelling aanwezig. Na afloop sprak zoon Rien Sprenger zijn dankbaarheid uit dat het verhaal van zijn familie in Moordrecht wordt doorverteld. Vervolgens overhandigde hij Marijke Edel de handgemaakte gedenkschaal, die zijn vader van de gemeente Moordrecht had gekregen voor zijn heldhaftige verzetswerk, met daarop de tekst ‘Het heilig vuur van uw verzet heeft velen van den dood gered, 1940 1945, W.H. Sprenger’. De schaal maakt nu deel uit van de verenigingscollectie.

Te zien in Oudheidkamer Het Weeshuis

Zaterdag 13 mei is de de schaal van 13.30 tot 16.30 uur te zien in Oudheidkamer Het Weeshuis tijdens de maandelijkse open middag, samen met andere documenten uit de Tweede Wereldoorlog die aan de vereniging zijn geschonken, waaronder ansichtkaarten en brieven van Moordrechtenaren die in Duitsland te werk waren gesteld en Russische doorgangsbewijzen waarmee ze na de oorlog weer naar huis konden terugkeren. In de oudheidkamer loopt ook de expositie over de Moordrechtse middenstand.

Brieven, ansichtkaarten en doorgangsbewijzen van tewerkgestelden in Duitsland.

Oudheidkamer Het Weeshuis is elke tweede zaterdag geopend van 13.30 tot 16.30 uur. De toegang is gratis. Adres: Westeinde 1, Moordrecht. De ingang is achterom.

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht