‘Historicus van Moordrecht’ Panc Vink overleden

Van onschatbare waarde voor uitdragen van dorpshistorie

Na een langdurige ziekte is op zaterdag 19 november jl. Moordrechtenaar Panc Vink op 80-jarige leeftijd overleden. Panc diende onze vereniging jarenlang van advies en was van onschatbare waarde voor het uitdragen van de historie van zijn en ons mooie Moordrecht. Vanwege zijn grote verdiensten werd hij in mei van dit jaar, samen met Johan Verboom, benoemd tot erelid.

Diverse boeken en vele publicaties

Panc droeg belangrijk bij aan de beleving van de geschiedenis van het dorp. Velen beschouwen hem dan ook als de ‘historicus van Moordrecht’. Van zijn hand verschenen diverse boeken, waaronder ‘Oorlog en bevrijding in Moordrecht’, ‘Uit het moeras herrezen’ (over 100 jaar Gereformeerde Kerk) en ‘Een wandeling door het oude dorp Moordrecht’. Daarnaast schreef hij vele tientallen historische artikelen voor het verenigingsblad Moerdregt en nam hij het initiatief voor het monument voor de vier in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joodse inwoners van Moordrecht.

Veel eigen onderzoek

De bevlogen amateurhistoricus deed ook veel eigen onderzoek, onder meer naar de verdwenen sleutel van een eeuwenoude kist van de Ambachtsheerlijkheid van Moordrecht, die nu in Oudheidkamer Het Weeshuis staat, en naar de herkomst van vier schilderijen van de jaargetijden die in verzorgingshuis Vivere hangen. Ook schonk hij de historische vereniging enkele oude prenten uit eigen bezit en bemiddelde hij bij de schenking van de 19e eeuwse aquarel van Moordrecht van Cornelis Borsteegh.

Historicus van Moordrecht Panc Vink overleden.
Panc Vink (1936-2016) droeg belangrijk bij aan de beleving van de geschiedenis van het dorp.
Historicus van Moordrecht Panc Vink overleden.
‘Oorlog en bevrijding in Moordrecht’ en ‘Uit het moeras herrezen’.

Panc was een zoon van oud-wethouder Frans Vink (eigenaar van het bouwbedrijf Frans Vink en Zonen), die in de oorlogsjaren actief was in het verzet.

Dorpskerk tot de laatste plaats bezet

Donderdag 24 november was er gelegenheid tot condoleren in de Dorpskerk aan het Kerkplein. De volgende dag was de kerk tot de laatste plaats bezet tijdens een herdenkingsdienst, waarbij Pancs familieleden stilstonden bij het leven van de overledene en bij hetgeen hij voor hen heeft betekend. De dienst werd opgeluisterd door orgel- en fluitspel van Pim Vink en Trudi Bos-Vink.

Na de dienst liepen veel aanwezigen mee met de rouwstoet naar de Algemene begraafplaats aan de Koningin Julianastraat om Panc Vink aldaar de laatste eer te bewijzen.

Namens alle leden van de Historische Vereniging Moordrecht wensen wij zijn vrouw Nel, de kinderen Caroline en Michel, kleinkinderen Eliana en Rosalina en alle andere familieleden en bekenden van Panc veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies.

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht