De hinderlaag in Telaga

Podcast met oud-Indiëstrijder Cees van Gameren

Moordrechtenaar Jaap Waasdorp heeft een podcast gemaakt met plaatsgenoot en oud-strijder Cees van Gameren (93) over diens ervaringen als ‘Indiëganger’ in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. De podcast is hieronder te bekijken en beluisteren.

Jaap Waasdorp is redacteur van Moerdregt, het magazine van de historische vereniging. Hieraan staan artikelen over de geschiedenis van Moordrecht. Vorig jaar wijdde Moerdregt een themanummer aan oud-Indiëgangers die in de jaren vlak na de oorlog waren uitgezonden naar het toenmalige Nederlands-Indië. Samen met mede-redacteur Henk van Kerkhof interviewde Jaap Waasdorp hiervoor diverse nog levende Moordrechtse oud-strijders. Eén van hen was Cees van Gameren.

Oud-Indiëganger Cees van Gameren uit Moordrecht tijdens zijn diensttijd in voormalig Nederlands-Indië..
Cees van Gameren als dienstplichtige soldaat in het toenmalige Nederlands-Indië.

Hoogtepunten uit die gesprekken vervat Jaap Waasdorp in compacte podcasts die iedereen kan beluisteren en bekijken. In de eerste podcast vertelt Cees van Gameren over ‘de hinderlaag in Telaga’, de heftigste gebeurtenis tijdens zijn dienstjaren in Noord-Sumatra.

Geïnspireerd op documentaireserie

Hoe kwam hij op het idee om geluidsfragmenten uit dat gesprek te publiceren? Jaap: “Laatst waren op TV laatst vier documentaires te zien over ‘onze jongens op Java’ in de periode 1946-1951. Veel Nederlandse jongens die voor militaire dienst werden opgeroepen, werden in die jaren uitgezonden naar het toenmalige Nederlands-Indië. Geen van de geïnterviewden in de documentaires kwam uit Moordrecht. Zo kwam ik op het idee om een podcast te maken over een Moordrechtse Indiëganger, in dit geval Cees van Gameren. Ik heb hem uiteraard hiervoor om toestemming gevraagd.”

Historische Vereniging Moordrecht: Jaap Waasdorp maakte podcast met oud-Indiëganger Cees van Gameren.
Moerdregt-redacteur Jaap Waasdorp… ‘waarom geen jongens uit Moordrecht?’ …

‘Je hóórt de angst’

Hoewel het verhaal ook al was te lezen in Moerdregt, hoor je Van Gameren’s belevenissen in de podcast uit eigen mond. En dat voegt een belangrijke dimensie toe. “Je hóórt de angst die hij nog steeds voelt als hij terugdenkt aan de gebeurtenissen tijdens die hinderlaag”, aldus Jaap.

Samen met Sylvia Paulus

De Moerdregt-redacteur heeft veel werk gemaakt van zijn podcast-debuut. Hij heeft zelfs een voice over in laten spreken, waarvoor hij Sylvia Paulus bereid vond. Samen met Sylvia maakte Jaap ook zelf de achtergrondmuziek. Volgens de Moerdregt-redacteur staan er nog meer interessante fragmenten op de band. “Wellicht gebruik ik die voor de volgende podcast.”

Indiëganger Cees van Gameren op patrouille in Noord-Sumatra in voormalig Nederlands-Indië.
Cees van Gameren loopt voorop tijdens een patrouille in Noord-Sumatra.

Beluister de podcast. Duur: 3.40 min. Bestandsgrootte: 5Mb.

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht