Historische Vereniging Moordrecht - logo
Historische Vereniging Moordrecht - logo

Felicitaties voor jubilerende historische vereniging

Makers overhandigen jubileumboek aan wethouder

“Het idee voor het boek kwam op na de laatste ledenavond, waarin dia’s werden getoond van Moordrechtse huizen. Iedereen in de zaal had er wel een verhaal over. Toen drong pas echt goed door wat mensen hebben met de geschiedenis van hun dorp: dat winkeltje, het postkantoor… al die dagelijkse dingen en plekken waar ze warme herinneringen aan bewaren. Vervolgens zijn drie vrijwilligers enthousiast met dat idee aan de slag gegaan. Met een prachtig boek als resultaat.”

De samenstellers van ‘Moordrecht van Toen’: Henk van Kerkhof, Jaap Waasdorp en Dirk Hoogerwaard.

Dat vertelde voorzitter Marijke Edel van de Historische Vereniging Moordrecht over het ontstaan van het jubileumboek ‘Moordrecht van Toen’ dat vrijdag 29 september werd gepresenteerd voor de deur van Oudheidkamer Het Weeshuis aan het Westeinde.

Tijdens de drukbezochte jubileumreceptie daarna feliciteerden leden en geïnteresseerden het verenigingsbestuur met het 25-jarig bestaan van de vereniging. Wethouder Jan Verbeek van cultuur en erfgoed trakteerde de jarige vereniging namens de gemeente Zuidplas op een welkome financiële gift.

De lancering van het jubileumboek en de aansluitende receptie waren de startschoten voor de jubileumfestiviteiten, die in november worden afgesloten met een groot feest voor de leden.

Jaap Waasdorp onthult de voorpagina. Links Marijke Edel.
Bestaande en nieuwe leden krijgen het jubileumboek gratis thuisbezorgd.

‘Hoe mensen zich vroeger door het leven sloegen’

Tijdens de officiële handeling onthulde mede-auteur Jaap Waasdorp de voorkant van het boek. Vervolgens overhandigde Henk van Kerkhof het eerste exemplaar aan wethouder Jan Verbeek van cultuur en erfgoed, mede namens  Dirk Hoogerwaard die veel oude foto’s speciaal heeft ingescand en bewerkt voor het boek. Over de inhoud van het boek vertelde Henk: “Het vertelt hoe mensen zich vroeger door het leven sloegen en daarmee de basis legden voor het Moordrecht van nu.”

Opening locatie Westeinde absoluut hoogtepunt

In een interview met Omroep Zuidplas voorafgaand aan de boekpresentatie ging Marijke Edel dieper in op de geschiedenis van Moordrecht én van de historische vereniging. Gevraagd naar de hoogte- en dieptepunten in het 25-jarige bestaan van HVM zei de voorzitter: “Het absolute hoogtepunt was de opening van onze nieuwe locatie aan het Westeinde. Daarmee kwam eindelijk een einde aan het jarenlange gesleep met de waardevolle historische collectie.”

Wilt u het hele interview met Marijke Edel beluisteren? Klik dan op deze link

Speciaal voor het jubileum vervaardigde Aad de Wit een model van het (eveneens door hem ontworpen) beeldmerk van de historische vereniging. Het model wordt later in brons gegoten.

De jubileumviering wordt in november afgesloten met een feestelijke ledenavond in gebouw Het Zespunt. Meer informatie hierover volgt.

Meer over het jubileumboek en hoe u in bezit kunt komen van een exemplaar, leest u hier.

Bekijk de video die Omroep Zuidplas maakte van de receptie:

Foto-impressie van de boekpresentatie en receptie:

De foto’s van de boekpresentatie en receptie zijn gemaakt door Ko de Knegt.

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht
Historische Vereniging Moordrecht - logo

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).