Het schilderij ‘De Kunst van verbinding’

Achttien schoolkinderen uit alle dorpen van Zuidplas vervaardigden het schilderij ‘De Kunst van Verbinding’.

Het schilderij ‘De kunst van verbinding’ is gemaakt door achttien leerlingen van groep 6 en 7 uit alle vier dorpen van de gemeente Zuidplas: Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen.

Op het doek schilderden de kinderen dit voorjaar onder leiding van de Moordrechtse kunstenares Trudi Bos-Vink hun antwoord op de vraag: : ‘Wat in jouw woonplaats wil jij dat er bewaard wordt voor de geschiedenis van Zuidplas?’. Het kunstwerk verbeeldt enkele typerende plekken in de woonplaatsen van de makers: te weten:

Zevenhuizen (linksboven)

De kinderen begonnen met  ‘zeven huizen’. Maar de roeibaan, de Hennipgaarde, de kerk, de molens en het veld van de autocross (“de grand prix van Zevenhuizen”) mochten ook niet ontbreken. Koningsdag, met de vrolijke vlaggetjes en de gezellige kraampjes, moest er ook op. En wat te denken van VV Groeneweg-speler Levi. Dan nog wat winkeltjes, de school, het logo van de volleybalclub en een fiets omdat je alles met de fiets kunt doen in

Zevenhuizen. En uiteraard het beeld van de polderjongen bij de winkels, ofwel ‘die man met die schep’, zoals de kinderen hem noemden.

Moordrecht - Project De Kunst van Verbinding Zuidplas Team Zevenhuizen
Team Zevenhuizen.

Moerkapelle (rechtsboven)

Van Moerkapelle schilderden de kinderen de schapenweide met de bloemetjes en de stal, twee kerken, enkele paarden in de wei en natuurlijk een school en dorpshuis Op Moer. Ook voegden ze enkele molens toe: twee met wieken en twee stompe molens.

Moordrecht - Project De Kunst van Verbinding Zuidplas - Team Moerkapelle.
Team Moerkapelle.

Moordrecht (rechtsonder)

De Moordrechtse kinderen schilderden de kerk, de watertoren, het geef-en-neem-winkeltje, de supermarkt, de veerpont met ‘ome Henk’ aan boord en een bootje. De vlaggen van voetbalvereniging Moordrecht en korfbalvereniging IJsselvogels volgden ook nog en later ook het multifunctionele gebouw ‘De Zuidplas’, de kinderboerderij, de verbindende Hollandsche IJssel en de Ringvaart.

Moordrecht - Project De Kunst van Verbinding Zuidplas - Team Moordrecht.
Team Moordrecht.

Nieuwerkerk aan den IJssel (linksonder)

Nieuwerkerk is op het schilderij vertegenwoordigd met de oude kerk en de gele ophaalbrug. Verder ook het gemeentehuis (met vlag), de molen bij Kortenoord, het hertenkamp,  een stukje groen Hitland, het station met een trein, de steenbakkerij, de snelweg A20 met auto’s en het witte spoorviaduct  bij Moordrecht.

Moordrecht - Project De Kunst van Verbinding Zuidplas - Team Nieuwerkerk aan den IJssel.
Team Nieuwerkerk aan den IJssel.

Te zien in het gemeentehuis

Het kunstwerk werd op 3 juli 2024 geschonken aan de gemeente Zuidplas en is tijdelijk te zien in het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Informatie over de uitreiking en de achtergrond van het schilderij vindt u hier[i].

Achtergrond van het schilderij

In november 2023 wonnen Moordrechtenaren Jaap Waasdorp en Henk van Kerkhof uit Moordrecht de Cultuurprijs van de gemeente Zuidplas. Deze prijs is een initiatief van de Stichting Cultureel Netwerk Zuidplas.

‘De gave om mensen te verbinden’

De twee kregen de prijs voor hun werk voor de Historische Vereniging Moordrecht, waarin ze onderzoeken uitvoeren en daarover publiceren in het verenigingsmagazine Moerdregt. In het juryrapport stond onder andere: “Deze mannen hebben de gave om mensen, ongeacht de tijd waarin ze leefden of leven, met elkaar te verbinden.” Ze ontvingen een bedrag van 850 euro, dat mocht worden besteed aan een nieuw cultureel project in Zuidplas in 2024.

Kinderen maken de toekomst

Over hun project zeggen Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp: “Wij onderzoeken en koesteren de historie. Maar de toekomst is ook belangrijk, want die moet uiteindelijk ook weer prachtige historie gaan opleveren. Daarom investeren we in de kinderen van nu, want zij gaan de geschiedenis van de toekomst vormgeven.””

Vervolgend: “Dat begint met om je heen kijken: Wat zie je om je heen en wat wil je als herinneringen overhouden. Uit je dorp, uit je omgeving. Door de kinderen uit alle dorpen van Zuidplas met elkaar te verbinden en uit te dagen hun ‘historie van later’ te schilderen moest een kunstwerk ontstaan: ‘De Kunst van Verbinding’.

Bekijk het magazine over dit project

Bekijk de presentatie die bij de uitreiking werd getoond

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht