Historische Vereniging Moordrecht - logo
Historische Vereniging Moordrecht - logo

‘Snelle Sluis niet op slooplijst, maar op monumentenlijst’

Teller petitie staat op ruim 500

De petitie tegen de sloop en voor restauratie van de Snelle Sluis heeft haar eerste mijlpaal bereikt. Op 30 juni stond de teller op ruim 500 ondertekenaars. De steunbetuigingen kwamen uit heel Nederland en zelfs ver daarbuiten. Nog niet getekend? Doe dan alsnog op Petitie ‘Red de Snelle Sluis‘.

Gesterkt door de bijval en de rapporten die aangeven dat de sluis van cultuurhistorische waarde is, heeft de Historische Vereniging Moordrecht op 29 juni jl. een officieel verzoek ingediend bij de gemeente Zuidplas om dit icoon van Zuidplas aan te wijzen als gemeentelijk monument. Met deze officiële status zijn de kansen op behoud aanzienlijk groter.

Verzoek om sloopplannen op te schorten

Ook heeft HVM het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard gevraagd de sloopplannen op te schorten tot duidelijk is of de sluis weer een officieel monument wordt. In maart 2016 maakte het waterschap, eigenaar van de sluis, geheel onverwachts bekend dat het de Snelle Sluis in 2017 wil laten slopen, omdat dit goedkoper is dan behoud en restauratie.

Lees het uitgebreide artikel over de actie voor behoud van de Snelle Sluis op Hart van Holland Online.

Ook B&W vindt sluis een monument

Ons verzoek om de sluis aan te wijzen als gemeentelijk monument, komt niet uit de lucht vallen. Ook het College van Burgemeester en Wethouders van Zuidplas vindt eigenlijk dat de sluis die status verdient. In juni 2015 kwam het college met het voornemen om de Snelle Sluis op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten. Helaas trokken B en W dit voorstel in februari 2016 weer in na bezwaar van het hoogheemraadschap.

Historisch waterwerk uit de 19e eeuw

De Snelle Sluis tussen Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel is een historisch waterwerk dat de Hollandsche IJssel verbindt met de ringvaart rond de Zuidplaspolder. Het complex werd in de 19e eeuw gebouwd tijdens de drooglegging van de toenmalige Zuidplas. De sluis is één van de laatste bouwwerken die aan deze belangrijke periode in de regionale historie herinnert.

Petitie nog niet getekend? Gewoon doen

Intussen stromen de steunbetuigingen voor onze actie tegen de sloop nog steeds gestaag binnen. Heeft u de petitie nog niet ondertekend? Dan kunt u dat alsnog doen op ‘Petitie tegen sloop Snelle Sluis’.

Daarnaast beraadt de historische vereniging zich ook op plannen voor andere acties. Wordt vervolgd…

[themify_button style=”large outline” link=”https://www.historischeverenigingmoordrecht.nl/petitie-behoud-snelle-sluis/” text=”#00B964″ ]Petitie ‘Red de Snelle Sluis'[/themify_button]

De Snelle Sluis is één van de laatste historische bouwwerken die herinneren aan de drooglegging van de Zuidplas in de 19e eeuw.

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht
Historische Vereniging Moordrecht - logo

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).