Wandreliëf De Rank behoed voor sloop

Vereniging, vrijwilligers en bedrijfsleven redden kunstwerk

Vrijwilligers van het Moordrechtse bedrijfsleven en de historische vereniging hebben het wandreliëf ‘De Zaaier’ uit de voormalige basisschool De Rank gered van de slopershamer. De school moet plaatsmaken voor woningen voor jongeren met een beperking. Het reliëf is inmiddels gerestaureerd en is te bewonderen in de Oudheidkamer aan het Westeinde.

Geen eerste steen, wel een prachtig reliëf

Toenmalig directeur Gijs van den Brink van basisschool Meester Lalleman (voorheen De Rank) vroeg de Historische Vereniging Moordrecht vlak voor de verhuizing in 2015 of wij belangstelling hadden voor oude papieren en foto´s van de school. Het oude gebouw aan de Middelweg/Oostringdijk wordt gesloopt om plaats te maken voor huisvesting voor jongeren met een beperking. De leerlingen van De Rank krijgen voortaan les in de nieuwe brede school verderop aan de Middelweg

Op bezoek in het schoolgebouw vroegen wij ons af of er misschien nog ergens een eerste steen ingemetseld was, om die voor het nageslacht te kunnen bewaren. De eerste steen was er niet meer, maar wel een prachtig wit geglazuurd reliëf verstopt achter een kast: een bijna levensgrote gestalte van een zaaiende boer, omringd door vogels. Naast rode wapen van Moordrecht staan twee getallen: 1912-1962.

Een prachtig kunstwerk, verstopt achter een kast…

Kunstwerk dateert uit 1965

Adri den Boer had inmiddels onderzocht hoe het reliëf tot stand was gekomen. De Moordrechtse gemeenteraad stemde op 23 juli 1962 in met het verzoek van het schoolbestuur om te investeren in het schoolgebouw De Rank. Een paar jaar later werd de verbouwing gerealiseerd. Het ontwerp van het reliëf was onderdeel van dit plan, dat uiteindelijk rond 1965 werd uitgevoerd.

Een dag lang zagen en hakken

Het bestuur van de historische vereniging wilde het reliëf graag redden van de slopershamer. Maar hoe? Het kunstwerk zat letterlijk muurvast. Met hulp van diverse vrijwilligers, onder wie Bert Bouthoorn, Arie Palsgraaf, Jaap Waasdorp en Piet van Wageningen, werd het reliëf na een dag lang hakken en zagen uit de muur bevrijd. De firma Van der Kaa Transport verzorgde vervolgens het vervoer en de tijdelijke opslag. Daar gingen Jaap Waasdorp en Bert Bouthoorn verder aan de slag met het afzagen van een deel van de achterzijde.

Bert Bouthoorn (links) en Arie Palsgraaf zagen en hakken het reliëf uit de muur (foto: Omroep Zuidplas).

Het zagen ging echter zo moeizaam dat directeur Lourens Six van Van der Kaa voorstelde om het op zijn kosten bij steenhouwer Overkamp aan de Gouderaksedijk te laten afzagen. Ook het vervoer kon hij organiseren met Piet van Wageningen. Bij de steenhouwer werd een deel van de achterzijde afgezaagd en een nieuwe achterplaat gemonteerd. Toen het reliëf klaar was, reed Van der Kaa het kunstwerk ook weer terug naar Moordrecht.

Sinds 12 maart te bewonderen in oudheidkamer

Nadat het reliëf in de Oudheidkamer Het Weeshuis was afgeleverd, was het nog een hele klus om het loodzware reliëf aan de muur te bevestigen. Piet B heeft het gevaarte uiteindelijk muurvast gezet. Als belangrijke motoren achter dit zware project mochten Bert Bouthoorn, Arie Palsgraaf en Lourens Six het gerestaureerde reliëf op 12 maart 2016 onthullen. Als historische vereniging kijken we met veel trots terug op dit mooie samenwerkingsproject!

Wie het reliëf met eigen ogen wil bekijken, is elke tweede zaterdag van de maand van 13:30 tot 16:30 uur van harte welkom in Oudheidkamer Het Weeshuis.

Oudheidkamer Het Weeshuis
Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht
De ingang is achterom.

Te bewonderen in de Oudheidkamer…

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief!

Diapresen­tatie
op maat

Over de historie van Moordrecht

Historische Vereniging Moordrecht

Opgericht in 1993

RSIN-nummer: 8028.05.334

Corr. adres: West-Ringdijk 7b, 2841LV Moordrecht

Bezoekadres: Westeinde 1, 2841BN Moordrecht

info@historischevereniging­moordrecht.nl

Oudheidkamer Het Weeshuis

Museum voor lokale historie en tevens bestuurs- en archiveringruimte.

Open: elke 2e zaterdag van de maand van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).
Historische Vereniging Moordrecht